LifestyleΠελοπόννησος

Η παραλία στη Μεσσηνία όπου ο Καζαντζάκης εμπνεύστηκε το διασημότερο έργο του! Δείτε ποια είναι

Μία από τις πιο όμορφες και περιζήτητες παραλίες στη Δυτική Μάνη, ενέπνευσε τον σπουδαίο Νίκο Καζαντάκη για την δημιουργία ενός εκ των δημοφιλέστερων έργων του, του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Αυτήν δεν είναι άλλη από την Καλογριά, στη Στούπα, σε απόσταση 40 χλμ. από την Καλαμάτα. Μια υπέροχη ακτή με λευκή, σαν πούδρα αμμουδιά και κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά που μοιάζουν με ψεύτικα. Η πλαζ είναι οργανωμένη, διαθέτει επιλογές σε θαλάσσια σπορ και γήπεδο beach volley, ενώ προτιμάται κάθε καλοκαίρι τόσο από τους επισκέπτες, όσο και από τους κατοίκους της περιοχής.

Αν και τα ρηχά νερά της είναι σχεδόν πάντα κρύα, λόγω των υποθαλάσσιων πηγών του Ταϋγέτου παραμένουν πεντακάθαρα. Από τα πιο όμορφα σημεία της, η ώρα του δειλινού που η πύρινη σφαίρα του ήλιου χάνεται μπροστά στα μάτια των λουόμενων μέσα στο απέραντο γαλάζιο.

Σε αυτήν την παραλία, λοιπόν, έζησε για δύο χρόνια ο Νίκος Καζαντζάκης (1917-1918) με τον θρυλικό ήρωα του μυθιστορήμαος. Τον πρώτο χρόνο της διαμονής του εδώ αγόρασε το λιγνιτωρυχείο της Πραστοβάς, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την παραλία της Καλογριάς, διορίζοντας τον Ζορμπά ως αρχιεργάτη.

Στο βόρειο άκρο της συναντάται το σπίτι του συγγραφέα όπου έμενε με τον Ζορμπά, ενώ στο νότιο η λεγόμενη «σπηλιά του Καζαντζάκη» όπου έβρισκε καταφύγιο για να διαβάζει και να γράφει ανενόχλητος. Για να την προσεγγίσει κανείς μπορεί να κολυμπήσει μέχρι εκεί ή να φτάσει με βάρκα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button