Κόσμος

Η προκλητική επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ κατά της Ελλάδας – Τι ζητεί

Την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο ζητεί η Τουρκία με επιστολή της στον ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανταπόκριση του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, από τη Νέα Υόρκη, η Τουρκία υπέβαλε διαμαρτυρία με επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλοντας την Ελλάδα για “κατάφωρη παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου”.

Η επιστολή, που εστάλη την περασμένη Τρίτη απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα Aντόνιο Γκουτέρες, και υπογράφεται από τον Φεριντούν Σινιρλίογλου, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη.

“Θέλουμε για άλλη μια φορά να σας επισημάνουμε πως η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της με βάση τις σχετικές συνθήκες για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών σε Αιγαίο και Μεσόγειο” αναφέρεται στην επιστολή, στην οποία δίνεται έμφαση στην εγγύτητα των συγκεκριμένων νησιών – μεταξύ τους και το Καστελλόριζο – με την Τουρκία.

“Η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει λεπτομερείς και καλά τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατικοποίηση αυτών των νησιών κατά παράβαση των εν λόγω συνθηκών” σημειώνει στην επιστολή ο Φεριντούν Σινιρλιόγλου.

“Η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη παραβίαση των διατάξεων αποστρατιωτικοποίησης των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάνης και του Παρισιού, οι οποίες είναι ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη του αντικειμένου και του σκοπού τους, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Εξίσου σημαντικό και δεδομένης του κλιμακούμενης χαρακτήρα τους, τέτοιες παραβιάσεις έχουν ευρύτερες επιπτώσεις όσον αφορά την απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή “, προσθέτει ο μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Επίσης, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι επανειλημμένως έχουν αναφέρει παραβιάσεις της Ελλάδας μέσω διπλωματικών καναλιών και θέτουν και ζήτημα καθορισμού ΑΟΖ. “Αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών”.

Η Άγκυρα ζητεί από την Ελλάδα, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, να αποκαταστήσει την κατάσταση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, με βάση τις σχετικές συμφωνίες.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Ελληνική Λύση αναφέροντας: “Η Τουρκία μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ απέστειλε επιστολή όπου απαιτεί την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και καταγγέλλει την Ελλάδα γιατί δήθεν «παραβίαση συνθηκών». Προαναγγέλλει μάλιστα ότι δεν θα αποδεχτεί κανένα κυριαρχικό δικαίωμα των ελληνικών νησιών, επί των θαλασσίων ζωνών! Αποδεικνύεται πλέον το ολέθριο λάθος του κ. Δένδια ο οποίος αντί να διεκδικήσει, αντί να μιλήσει για την Ίμβρο, την Τένεδο, την Κωνσταντινούπολη και την καταστρατήγηση της αίτησης Λωζάνης από τους τούρκους, παρουσιάστηκε απολογούμενος!

Κάνοντας το ολέθριο λάθος να συνδέσει το αυτονόητο δικαίωμα άμυνας της Ελλάδας στο σύνολο της επικρατείας της, με τους ισχυρισμούς των τούρκων περί στρατιωτικοποίησης των νησιών”.

“Αυτά τα λάθη όχι μόνο δεν συγχωρούνται, αλλά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και όπλα στα χέρια της Τουρκίας.Μετά από αυτή την επίσημη δήλωση μη αναγνώρισης κυριαρχικών δικαιωμάτων στα ελληνικά νησιά από πλευράς της Τουρκίας, η προσφυγή στην Χάγη συνιστά εθνικό έγκλημα. Η διακοπή κάθε διαλόγου με την Τουρκία και η επιβολή ολοκληρωτικού εμπάργκο σε προϊόντα και υπηρεσίες, είναι η μόνη επιβεβλημένη ενέργεια” τονίζει η Ελληνική Λύση.

Πηγή πληροφοριών: ertnews.gr, ant1news.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button