Αγροτικά

Η Τουρκία επιδοτεί το τυποποιημένο ελαιόλαδό της

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει τις εξαγωγές των τυποποιημένων ελαιολάδων της. Ανάλογα με το μέγεθος της συσκευασίας το ύψος της επιδότησης ξεκινά από τα 0,4 ευρώ το λίτρο (για το έως 1 λίτρο) και φθάνει το 0,1 ευρώ το λίτρο για τις έως 5 λίτρα. Η επιδότηση είναι ανεξάρτητη από την ποιοτική κατηγορία (έξτρα παρθένο ή ραφινέ/κουπέ).

Άρα το τουρκικό ελαιόλαδο αποκτά ένα ακόμη «όπλο» για τη διείσδυσή του στις διεθνείς αγορές, λαμβάνοντας μάλιστα υπ’όψη ότι με μαζικές φυτεύσεις ο στόχος είναι να ξεπεράσει η παραγωγή τους 200 χιλ.τόνους ελαιολάδου, τους οποίους άλλωστε αναμένεται εφέτος να πλησιάσει με 170-180 χιλ. τόνους. Εξ άλλου οι δασμοί Τραμπ ευνοούν και δεν θίγουν το τουρκικό ελαιόλαδο, το οποίο μάλιστα ελέγχει ένα από τα πιο κρίσιμα «πόστα» του IOC (Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας) μέσω του Τούρκου διευθυντή της εμπορίας/ προώθησης της κατανάλωσης. Εκτός του ελαιολάδου η Τουρκία διαθέτει και έναν πολύ δυναμικό κλάδο επιτραπέζιας ελιάς.

Πρόκειται για ένα μέτρο που «αντιγράφει» την «ενίσχυση στην κατανάλωση» με την οποία η Ε.Ε επιδοτούσε τα δικά της τυποποιημένα έως 5 λίτρα ελαιόλαδα. Η ελληνική βιομηχανία έφθασε να δηλώσει έως και 181.000 τόνους το έτος 1994, μόνο που οι τεράστιες αυτές ποσότητες στη συνέχεια «εξαερώθηκαν» καθώς το ύψος της επιδότησης μειωνόταν έως ότου καταργήθηκε το 1997. Πέραν της τεράστιας σπατάλης και απώλειας κοινοτικών πόρων, η χειρότερη επίπτωση ήταν ότι είναι αμφίβολο αν η ελληνική τυποποίηση συνήλθε ποτέ από αυτό το «τσουνάμι» αθέμιτου ανταγωνισμού.

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button