Αγροτικά

Η Τυνησία στηρίζει τις εξαγωγές του τυποποιημένου ελαιολάδου της

Μετά από μια χρονιά ρεκόρ με παραγωγή που πλησιάζει τους 350.000 τόνους η Τυνησία υιοθετεί μέτρα για την αύξηση των εξαγωγών της. Λόγω της μηδαμινής εγχώριας κατανάλωσης ελαιολάδου οι εξαγωγές είναι ζωτικής σημασίας. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο επώνυμο τυποποιημένο, το οποίο αποδίδει μια υψηλότερη τιμή και προστιθέμενη αξία.

Τα μέτρα αφορούν σε επιχορηγήσεις-προγράμματα στήριξης διάρκειας τριών ετών σε εξαγωγικές εταιρείες για την προώθηση του προϊόντος εκτός των τυνησιακών συνόρων. Επίσης, έμφαση δόθηκε στη στήριξη των νέων εξαγωγέων με αντίστοιχο πρόγραμμα χρηματοδότησης έτσι ώστε αυτοί που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον ελαιοκομικό τομέα να μπορούν να προωθήσουν πιο εύκολα το προϊόν τους σε τρίτες χώρες.

Στην όλη προσπάθεια συμμετέχει ενεργά και το Συμβούλιο Τυποποιητών Ελαιολάδου της Τυνησίας (ο αντίστοιχος ελληνικός ΣΕΒΙΤΕΛ). Η ανάγκη προώθησης της τυποποίησης αναδεικνύεται δίχως αμφιβολία από τα δεδομένα της Εθνικής Υπηρεσίας Ελαιολάδου της Τυνησίας (ΟΝΗ). Σύμφωνα με αυτά, τον Ιούνιο οι τυνησιακές εξαγωγές έφτασαν τους 270.344 τόνους, εκ των οποίων μόλις το 6% αφορούσε σε εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου.

Να σημειωθεί ότι σε αρκετές αγορές όπως πχ στις ΗΠΑ οι τυνησιακές εξαγωγές εδώ και χρόνια ξεπερνούν σημαντικά τις ελληνικές. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τυνησία κατέχει την ισχυρή θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.

ΣΣ Για μια ολοκληρωμένη ανάλυση της ελαιοκομικής Τυνησίας βλέπε στην “Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας” το σχετικό κεφάλαιο της κυρίας Δήμητρας Αλιέως, σελίδες 619-625.

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button