Αγροτικά

Η Amazon, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και η ιταλική βιομηχανία

Μια συσκευασία μισού λίτρου ιταλικού ελαιολάδου πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες με τιμή λιανικής από 12 έως 18 ευρώ.

Η Amazon όμως κατάφερε να παρεισφρήσει στα στεγανά της τυποποίησης ιταλικού ελαιολάδου, πετυχαίνοντας συμφωνία εφοδιασμού με ιταλικό συνεταιρισμό, χρεώνοντας με 6 δολάρια τη μισόλιτρη συσκευασία υπό την δική της ετικέτα, amazon fresh. Αυτό δεν άρεσε στους Ιταλούς, με τον ιταλικό Τύπο να σχολιάζει ως ολοκληρωτική καταστροφή την συνεργασία αυτή. Αφενός θεωρούν υποτιμητικό το να πωλείται 100% ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε πλαστική φιάλη, σα να είναι κάποια μείξη παλιών και φρέσκων ελαιολάδων με προέλευση ασαφή. Αφετέρου υποσκάπτονται όλες οι προσπάθειες δεκαετιών που έχουν γίνει για την εδραίωση του ιταλικού ελαιολάδου ως μιας πρώτης ποιότητας προϊόντος, όπως λένε.

Η πραγματικότητα δεν μπορεί να απέχει πολύ από τις ανησυχίες που εκφράζει σύσσωμος ο κλάδος του ελαιολάδου στη γειτονική χώρα. Φαίνεται όμως ότι το όλο εγχείρημα συνιστά και ένα πλήγμα στον εγωισμό των Ιταλών, αφού βλέπουν τώρα πολυεθνικούς τεχνολογικούς κολοσσούς όχι μόνο να εισχωρούν στα νερά του τροφίμου που τόσα χρόνια κυριαρχούν οι ιταλικές βιομηχανίες, αλλά να ετοιμάζονται να αποκτήσουν και ρόλο διαμορφωτή της αγοράς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button