Αγροτικά

«Θέσπιση μέτρων για την πρόληψη της εισαγωγής και της διασποράς του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας (ToBRFV)»

Η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας ενημερώνει ότι με την εφαρμογή του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2020/1191 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη «θέσπιση μέτρων για την πρόληψη της εισαγωγής και της διασποράς στην Ένωση του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας (ToBRFV)» από 15 Αυγούστου 2020 ισχύει πιο αυστηρό και λεπτομερές πλαίσιο για τον έλεγχο του πολλαπλασιαστικού υλικού, σπόροι και φυτά προς φύτευση τομάτας και πιπεριάς, με στόχο να περιοριστεί η εισαγωγή και η διασπορά του ιού.

Επιπλέον, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός δεν επιτρέπεται να εισάγεται, να διακινείται, να διατηρείται,

να πολλαπλασιάζεται ή να απελευθερώνεται στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οποιοδήποτε πρόσωπο έχει υποψία παρουσίας του «συγκεκριμένου οργανισμού» ενημερώνει άμεσα την οικεία υπηρεσία φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας, παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.

Για τη διακίνηση των «συγκεκριμένων φυτών προς φύτευση» εντός της Ένωσης πρέπει να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και να πληρούν τις απαιτήσεις της παρ.1 του άρθρου 6 του ανωτέρου Κανονισμού, εκτός των εξαιρέσεων αυτού.

Για τη διακίνηση των «συγκεκριμένων σπόρων» εντός της Ένωσης πρέπει να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και να πληρούν τις απαιτήσεις της παρ.1 του άρθρου 7 του ανωτέρου Κανονισμού.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον ανωτέρω Κανονισμό, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αναδρομικός έλεγχος σπόρων που βρίσκονταν ακόμη σε αποθήκευση πριν από τις 15 Αυγούστου 2020, υποβαλλόμενοι σε δειγματοληψία και σε δοκιμές για τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό από την αρμόδια αρχή ή από επαγγελματίες υπό επίσημη εποπτεία της αρμόδιας αρχής, προτού διακινηθούν εντός της Ένωσης και βρεθούν απαλλαγμένοι από τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό.

Για το λόγο αυτό καλούμε όσους κατέχουν σπόρους τομάτας και πιπεριάς πριν από τις 15 Αυγούστου, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα έγγραφα ελέγχου αυτών, που θα αποδεικνύουν ότι είναι απαλλαγμένοι από τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό. Τονίζεται ότι όποιος διακινήσει πολλαπλασιαστικό υλικό (σπόρους) που δεν έχουν ελεγχθεί σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις, θα φέρει ο ίδιος την νομική ευθύνη.

 Τα «συγκεκριμένα φυτά προς φύτευση» και οι «συγκεκριμένοι σπόροι» που εισέρχονται στην Ένωση θα πρέπει να συνοδεύονται από Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας, σύμφωνα με το άρθρο 71 του Κανονισμού 2016/2031, και να αναγράφονται οι «πρόσθετες δηλώσεις» των άρθρων 8 & 9 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2020/1191.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές  της Υπηρεσίας μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button