Κόσμος

Ιαπωνία: Βρέθηκε θύμα επίθεσης καρχαρία, ηλικίας… 3.000 ετών

Το αρχαιότερο θύμα επίθεσης καρχαρία εντοπίστηκε στην Ιαπωνία, αποδεικνύοντας ότι έκπαλαι τα τεράστια ψάρια κατά καιρούς έτρωγαν και ανθρώπους.

Η ανακάλυψη έγινε στην ανασκαφή Τσουκούμο στην επαρχία Οκαγιάμα της Ιαπωνίας, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε ανθρώπινο σκελετό ο οποίος είχε περίπου 800 τραύματα που συνάδουν με αυτά από επίθεση καρχαρία, όπως θλαστικά τραύματα στα οστά και τριγωνικά σημάδια σχήματος V όπως τα δόντια των καρχαριών.

Το θύμα της επίθεσης, με την κωδική ονομασία «Τσουκούμο 24» εκτιμάται ότι ήταν νεαρός ή μεσήλικας άνδρας, ο οποίος έζησε στο διάστημα μεταξύ 1370 ως 1010 π.Χ. και από το σκελετό έλειπε το ένα πόδι -μάλλον χάθηκε στα σαγόνια του καρχαρία– ενώ το άλλο ήταν τοποθετημένο μέσα στο ταφικό σημείο πάνω στη σορό και αντεστραμμένο.

Οι επιστήμονες που έκαναν την ανακάλυψη εκτιμούν ότι η επίθεση ήταν σύντομη και βίαιη και ότι το θύμα πέθανε πολύ γρήγορα, είτε από αιμορραγία είτε από σοκ, ενώ από το σχήμα των δοντιών εικάζεται ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν ή λευκός καρχαρίας ή καρχαρίας-τίγρης, δύο εξαιρετικά επικίνδυνα είδη.

Η ανακάλυψη έχει μεγάλη αρχαιολογική σημασία, καθώς είναι το πρώτο θύμα επίθεσης καρχαρία που εντοπίζεται σε αρχαιολογική ανασκαφή και μάλιστα σε μια περίοδο που βρίσκεται στα όρια της προϊστορίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button