Τεχνολογία

Ιπτάμενο ρομπότ με φάτσα καρτούν ταξιδεύει στο διάστημα

Ένα ασυνήθιστο πειραματικό ρομπότ, που αιωρείται στον αέρα και διαθέτει πρόσωπο καρτούν, στάλθηκε σήμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με έναν πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας Space X, ο οποίος εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα.

Το ρομπότ, με την ονομασία «Crew Interactive Mobile Companion» (Διαδραστικός Κινητός Σύντροφος Πληρώματος) και με το παρατσούκλι Cimon, προορίζεται να λειτουργήσει ως βοηθός των αστροναυτών χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη του, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ζυγίζει πέντε κιλά και διαθέτει 14 εσωτερικούς μικρούς κινητήρες, που θα του επιτρέπουν να ίπταται στις συνθήκες μειωμένης βαρύτητας στο εσωτερικό του ISS.

Επίσης, είναι εφοδιασμένο με μικρόφωνα και κάμερες για να διευκολύνουν τη συνεργασία του με τους ανθρώπους, ιδίως με τον νέο Γερμανό αστροναύτη Αλεξάντερ Γκερστ, με τον οποίο θα έχει τα περισσότερα… «νταλαβέρια», μεταξύ άλλων βοηθώντας τον να πραγματοποιήσει μία σειρά από επιστημονικά πειράματα.

Το ζητούμενο είναι να διερευνηθεί σε ποιον βαθμό είναι εφικτή και αποδοτική η συνεργασία ρομπότ-ανθρώπων σε ένα διαστημικό περιβάλλον.

Το Cimon, που μιλάει αγγλικά και μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις, δημιουργήθηκε από τις εταιρείες Airbus και ΙΒΜ για λογαριασμό της γερμανικής διαστημικής υπηρεσίας DLR. Προγραμματίζεται να επιστρέψει στη Γη στις 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το BBC.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button