Κόσμος

Ιράν: Καταργήθηκε η Αστυνομία της Ηθικής – Ιστορική απόφαση

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαφάρ Μοντααζέρι, ανακοίνωσε την Κυριακή (04/12) ότι η Αστυνομία Ήθών καταργήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων. «Η Αστυνομία Ηθικής δεν έχει καμία σχέση με τη δικαιοσύνη και καταργήθηκε από αυτούς που τη δημιούργησαν», όπως δήλωσε το Σαββάτο (03/12).

Κυριολεκτικά, σύμφωνα με τη «Le Monde», η «περιπολία ισλαμικής καθοδήγησης» είναι η αστυνομική δύναμη που συνέλαβε την Μάχσα Αμινί, κατηγορώντας την ότι παραβίασε τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο θάνατος της 22χρονης, με κουρδική καταγωγή, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της, πυροδότησε ένα τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας στη χώρα.

Εμπραχίμ Ραΐσι: «Το Σύνταγμα εγγυάται την ύπαρξη του ισλαμικού συστήματος»

Οι ιρανικές Αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για την εξέγερση σε ξένους εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ. «Το Ιράν έχει το πιο προοδευτικό Σύνταγμα στον κόσμο» επειδή παντρεύει «τα ιδανικά με τη δημοκρατία», δήλωσε ο Εμπραχίμ Ραΐσι σε ομιλία του προς τους βουλευτές, προσθέτοντας: «Το Σύνταγμα εγγυάται την (ύπαρξη) του ισλαμικού συστήματος και εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις νόμιμες ελευθερίες».

Από την πλευρά του, ο Τζαβίντ Ρεχμάν, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το Ιράν, είχε δηλώσει, την Τρίτη (29/11), ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 40 παιδιά. Η ομάδα δικαιωμάτων HRANA δήλωσε ότι, μέχρι την Παρασκευή (02/12), είχαν σκοτωθεί 469 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων 64 ανήλικοι. Είπε, επίσης, ότι 61 άτομα από τις Δυνάμεις Ασφαλείας είχαν σκοτωθεί και θεωρείται ότι έχουν συλληφθεί 18.210 διαδηλωτές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button