Αγροτικά

Ισραηλινή εταιρεία λανσάρει συσκευή ελαιόλαδου για τον πάγκο της κουζίνας

Μετά από περισσότερο από δέκα χρόνια ανάπτυξης, μια ομάδα ισραηλινών επιχειρηματιών δηλώνει ότι ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει έναν εξοπλισμό παραγωγής ελαιόλαδού για τον πάγκο της κουζίνας: το Olive X‑Press. Όπως και η ισπανική Olimaker, που κυκλοφόρησε το 2020, η συσκευή θα επιτρέπει στους καταναλωτές να μετατρέπουν 3 κιλά φρεσκοσυλλεγμένων ή ελιών ειδικά επεξεργασμένων και συσκευασμένων σε κενό αέρος, σε ελαιόλαδο στο σπίτι τους σε 45 λεπτά.

«Αυτή είναι η μικρότερη μηχανή πίεσης ελιάς στον κόσμο», δήλωσε ο Nir Padan, διευθύνων σύμβουλος της Olive X‑Press, στο Olive Oil Times. «Ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο. Δεν είναι εύκολο να δημιουργήσετε μια τέτοια συσκευή.»

Ο Padan είπε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν ο συνδυασμός των τριών βασικών σταδίων της παραγωγής ελαιόλαδου – του αλέσματος, της ωρίμανσης και της απόσταξης – σε μια συσκευή για τον πάγκο της κουζίνας «στο μέγεθος μιας καφετιέρας».

Σε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που υποβλήθηκε στις αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εφευρέτες δήλωσαν ότι τελικά αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν πίεση αντί για τριβή, τη μέθοδο που χρησιμοποιείται στους στρυφόμυλους, για την εξαγωγή του λαδιού. Η μέθοδος αυτή επεξεργάζεται τις ελιές σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και πιο ήσυχα. «Η παρούσα εφεύρεση στοχεύει στην παροχή μιας διαδικασίας χαμηλής ταχύτητας και χαμηλής ροπής για το σπάσιμο του πυρήνα της ελιάς», έγραψαν οι εφευρέτες στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. «Η διαδικασία χαμηλής ταχύτητας αποτρέπει την υπερθέρμανση κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των ελιών.»

«Επιπλέον, η χαμηλή ροπή και η ταχύτητα οδηγούν σε έναν μικρό, ελαφρύ και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης κινητήρα, ο οποίος είναι κατάλληλος για ένα οικιακό σκεύος», πρόσθεσαν. «Η χαμηλή ταχύτητα μειώνει επίσης τον θόρυβο και επιτρέπει την κοινή ταχύτητα περιστροφής των διαφορετικών φάσεων της διαδικασίας.»

Το Olive X‑Press μοιάζει με έναν συνδυασμό ενός συνηθισμένου επεξεργαστή τροφίμων και μιας καφετιέρας. Αν και το τελικό σχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ο Padan υποδεικνύει ότι ένα εξωτερικό κάλυμμα θα φιλοξενήσει τη συσκευή και τον εξωτερικό της κινητήρα. «Αφού παρέχουμε τον λειτουργικό μηχανισμό σε ευρείες δοκιμές, θα ασχοληθούμε λεπτομερώς με τον εξωτερικό σχεδιασμό και το σχήμα, που θα κάνει το προϊόν ένα πολύ όμορφο μηχάνημα για το λιανικό εμπόριο», δήλωσε ο Padan.

Η συσκευή είναι ένας κώνος με κομμένο το πάνω μέρος του, με μικρότερη διάμετρο στην κορυφή και μεγαλύτερη διάμετρο στη βάση. Οι ελιές τοποθετούνται σε μια πλατφόρμα στη συσκευή και εισάγονται στο αλεστήρι. Αφού σπάσει ο πυρήνας, η παραγόμενη πάστα ελιάς φιλτράρεται σε ένα μπολ μαλαξίας στο κάτω μέρος του κώνου, όπου πιέζεται για 30 έως 40 λεπτά για να αυξήσει το μέγεθος των σταγονιδίων λαδιού. Στη συνέχεια, η μαλαξιασμένη πάστα πιέζεται για να χωριστούν τα στερεά από τα υγρά – το νερό και το ελαιόλαδο. Το υγρό περνάει στη συνέχεια μέσα σε ένα κατακόρυφο φίλτρο και το ελαιόλαδο χωρίζεται περαιτέρω από το νερό με βάση την πυκνότητα.

Ο Padan δήλωσε ότι το πρωτότυπο θα υποστεί αυστηρές δοκιμές και θα πρέπει να είναι έτοιμο για μια περιορισμένη εισαγωγή στην αγορά πριν από τη σεζόν του 2024. Αναμένει ότι θα πουλήσει τη συσκευή για περίπου250 δολάρια (233 ευρώ). «Πριν από την επόμενη σοδειά στο βόρειο ημισφαίριο, θα πουλάμε οικιακές συσκευές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας αντιπροσώπους», δήλωσε. «Θα ξεκινήσουμε με ανθρώπους που καλλιεργούν ελιές, που ζουν κοντά σε ελαιόδεντρα.»

Πέρα από την πώληση της συσκευής, ο Padan είπε ότι η εταιρεία θα λάβει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την πώληση των ελιών που είναι σε συσκευασία με κενό αέρος για να μετασχηματίζονται στη συσκευή. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναπτύξουμε μια παρατεταμένη διάρκεια ζωής για τις φρέσκες ελιές», δήλωσε. «Το πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε είναι ότι, προηγουμένως, ο μοναδικός τρόπος για να παραχθεί λάδι υψηλής ποιότητας ήταν την ημέρα της συγκομιδής.»

«Για να το λύσουμε αυτό, χειριζόμαστε τις ελιές με φυσικό, μη χημικό τρόπο» πρόσθεσε ο Padan, «Μετά από αυτήν την επεξεργασία, σφραγίζουμε τις ελιές σε συσκευασία καινού αέρος. Επίσης, αποθηκεύουμε τις συσκευασμένες ελιές στο ψυγείο, όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερο από έναν χρόνο προκειμένου να παραχθεί φρέσκο ελαιόλαδο.»

Ο Padan είπε ότι ο χειρισμός περιλάμβανε αντιοξειδωτικά, αλλά αρνήθηκε να αναφέρει λεπτομέρειες, επικαλούμενος την ανάγκη να παραμείνει ανταγωνιστικός. Η εταιρεία σχεδιάζει να αδειοδοτήσει την τεχνολογία X-Tend, προκειμένου να επιτρέψει σε παραγωγούς ελιάς από όλο τον κόσμο να προετοιμάζουν τις ελιές για τη μηχανή χρησιμοποιώντας τη διαδικασία που θα μπορούσε να πωληθεί στους καταναλωτές. Ο Padan ανέφερε ότι αυτό θα δημιουργήσει επίσης μια ευρεία ποικιλία επιλογών, από τις ήπιες Arbequinas και τις έντονες Coratinas μέχρι τις πολύ λιγότερο κοινές ποικιλίες που συνήθως περιορίζονται σε μικρές γεωγραφικές περιοχές. Επιμένει, μάλιστα, ότι το ελαιόλαδο που δημιουργεί το Olive X‑Press έχει την ίδια γεύση με το φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Αυτό υποστηρίζεται και από τον Zohar Kerem, καθηγητή χημείας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ο οποίος συμβούλευσε το έργο. Ο Kerem και η ομάδα του ανέλυσαν το ελαιόλαδο που παράγεται από το Olive X‑Press χρησιμοποιώντας τυποποιημένες φυσικοχημικές και αισθητικές δοκιμές για να καθορίσουν τη βαθμίδα και την ποιότητα του ελαιόλαδου. Περιγράφοντας τα αποτελέσματα της μελέτης του σε ένα γράμμα προς τον Padan, το οποίο είδε το Olive Oil Times, ο Kerem είπε ότι τα επίπεδα ενώσεων που προάγουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, στο ελαιόλαδο που παράγεται από το Olive X‑Press ήταν παρόμοια με αυτά του φρέσκου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι το ελαιόλαδο που παράγεται από το Olive X‑Press έχει μια διάρκεια ζωής παρόμοια με το ελαιόλαδο που παράγεται συμβατικά. «Ένα λάδι που παράγεται από καρπούς που υποβάλλονται σε αυτήν την αγωγή και αποθηκεύονται όπως περιγράφηκε είναι ίσο με το λάδι που παράγεται σήμερα από εμπορικούς μύλους», έγραψε ο Kerem. «Η νέα τεχνολογία Olive X‑Tend έχει πράγματι επεκτείνει τη σεζόν της συγκομιδής και τη διαθεσιμότητα φρέσκου ελαιόλαδου από τρεις μήνες σε όλο τον χρόνο.»

Πριν από την αρχική κυκλοφορία του Olive X-Press στην αγορά, ο Padan είναι απασχολημένος με ταξίδια σε αναζήτηση πελατών και χρηματοδότησης. Ανέφερε ότι η εταιρεία έχει ήδη συγκεντρώσει 3,5 εκατομμύρια δολάρια (3,26 εκατομμύρια ευρώ) για το έργο και σχεδιάζει να συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει επενδυτές.

Όταν η Olive Oil Times προσέγγισε πρώτη φορά τον Padan για να συζητήσει τη συσκευή, απάντησε στο τηλέφωνο από ένα πολυσύχναστο εστιατόριο στο Τόκιο, μετά από την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης με τον πρώτο του πελάτη. Πιστεύει ότι η Ιαπωνία είναι μια ιδανική αγορά για την εκκίνηση της συσκευής. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για την Ελαιόλαδο, η Ιαπωνία κατανάλωσε 57.000 τόνους ελαιόλαδου την καλλιεργητική χρονιά 2021/22. Δεδομένα από το Ισπανικό Ινστιτούτο Εξωτερικού Εμπορίου ανέφεραν ότι η κατανάλωση ανά κάτοικο παραμένει στα 0,4 λίτρα ανά έτος.

Ωστόσο, ο Padan ποντάρει στο Olive X-Press για να φέρει τα προϊόντα υψηλής ποιότητας που αναζητούν οι Ιάπωνες καταναλωτές. «Το βλέπω σαφώς τώρα, μετά από μερικές επισκέψεις», δήλωσε. «Ο ιαπωνικός καταναλωτής πραγματικά εκτιμά τα φρέσκα και υψηλής ποιότητας τρόφιμα, και είναι πρόθυμος να πληρώσει.»

Πηγή: OliveOilTimes

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button