Τοπικά Νέα

Ισόβια για τον 48χρονο που εκτέλεσε το θείο του για μια θέση στάθμευσης

Εριστικός και προκλητικός, έβριζε και απειλούσε τους συγγενείς του

Κανέναν ισχυρισμό περί μειωμένου καταλογισμού ή διατάραξης των πνευματικών του λειτουργιών δεν αποδέχτηκε χθες το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας για τον 48χρονο από τη Λακωνική Μάνη, ο οποίος τον Απρίλιο του 2013 σε χωριό έξω από το Γερολιμένα σκότωσε εν ψυχρώ με κυνηγετική καραμπίνα τον 65χρονο θείο του και τραυμάτισε τα ξαδέλφια του για μια θέση στάθμευσης. Έτσι, και σε δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του θείου του, ενώ του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως για τον τραυματισμό τριών ατόμων.
Η δίκη χθες στην αίθουσα του Εφετείου διεξήχθη παρουσία αρκετής αστυνομικής δύναμης, καθώς υπήρξε ένταση πολλές φορές από την εριστική συμπεριφορά του κατηγορουμένου, ενώ τουλάχιστον μια φορά χρειάστηκε να απομακρυνθούν συγγενείς του θύματος που όρμησαν στο εδώλιο για να τον λιντσάρουν.
Εξαιτίας της προκλητικής του συμπεριφοράς, που δε δίσταζε να απειλεί και να βρίζει συγγενείς του θύματος και δικηγόρους, από την Έδρα διατάχθηκε η απομάκρυνσή του από την αίθουσα και έτσι την περισσότερη ώρα εκδίκασης της υπόθεσης είχε αποβληθεί. Επέστρεψε μόνο για να απολογηθεί.

Ισόβια
Η εκδίκαση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε χθες αργά το απόγευμα και το δικαστήριο επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, κρίνοντας ότι ο δράστης βρισκόταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση την ώρα τέλεσης της δολοφονίας, που έγινε από πρόθεση, ενώ του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 συνολικά ετών (πρωτόδικα γι’ αυτές του είχαν επιβληθεί 10 χρόνια κάθειρξης) για τις λοιπές κατηγορίες (της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών με πρόθεση και κατά συρροή, παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας κατ’ εξακολούθηση, κατοχή φυσιγγίων) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Ο πρώτος γιος του θύματος και ξάδερφος του κατηγορουμένου περιέγραψε ότι εκείνο το βράδυ στάθμευσε το αυτοκίνητο μπροστά στο σπίτι του κατηγορουμένου, καθώς δεν μπορούσε αλλού. Στο σημείο βρισκόταν η μητέρα του, η μητέρα του κατηγορουμένου, η γυναίκα του, ο πατέρας του, ο αδελφός του, καθώς και τα 4 παιδιά τους. Άκουσε φασαρία, βγήκε και είδε τον ξάδελφό του να βρίζει. Είπε πως αν ήθελε, θα μπορούσε να περάσει με το αυτοκίνητο. Διαπληκτίσθηκαν, καθώς, όπως είπε, έβρισε τη μητέρα του και μετά ο 48χρονος μπήκε στο σπίτι και πήρε την καραμπίνα.
Περιέγραψε ότι ο πατέρας του κινήθηκε προς τα κάγκελα που χώριζαν τα σπίτια τους για να ηρεμήσει τον κατηγορούμενο, ο οποίος είχε ήδη πυροβολήσει μια φορά στον αέρα. Τότε πυροβόλησε για πρώτη φορά τον 65χρονο, πλήττοντάς τον στο πόδι, ενώ ακολούθως στην κοιλιακή χώρα. Την τρίτη φορά τον πυροβόλησε εξ επαφής στο θώρακα, σκοτώνοντάς τον.
Ο δράστης συνέχισε να πυροβολεί και από σκάγια τραυματίσθηκαν ο μάρτυρας, η γυναίκα του και το 6χρονο παιδί τους,
Εκείνη τη στιγμή, ο 48χρονος άρχισε να αποκαλεί ψεύτη το μάρτυρα ξάδελφό του, λέγοντας ότι έκανε το φόνο, αλλά δεν τραυμάτισε κανέναν άλλον. Παράλληλα, άρχισε τις απειλές, ενώ ο αδελφός του μάρτυρα από το ακροατήριο κινήθηκε εναντίον του κατηγορουμένου, με αποτέλεσμα την παρέμβαση των αστυνομικών για να τον συγκρατήσουν.
Το δικαστήριο διέταξε την απομάκρυνση του συγγενή, ενώ απέβαλε από την αίθουσα και τον κατηγορούμενο, ο οποίος οδηγήθηκε στα κρατητήρια. Μάλιστα, χρειάσθηκε ολιγόλεπτη διακοπή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Σχιζοφρένεια
Με τη συνέχιση της δίκης ο μάρτυρας ολοκλήρωσε την κατάθεσή του, εκτιμώντας ότι ο δράστης είχε οργανώσει το έγκλημα και απλώς έψαχνε την αφορμή. Τέλος, είπε ότι δεν αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν και πως πάντα η οικογένειά του είχε σταθεί δίπλα του.
Ακολούθησαν οι καταθέσεις του άλλου γιου του θύματος, ο οποίος είπε ότι εκτέλεσε τον πατέρα του με πυροβολισμό εξ επαφής και ότι ούτε το ασθενοφόρο μπορούσε να πλησιάσει, γιατί ο δράστης εξακολουθούσε να κυκλοφορεί με την καραμπίνα και να απειλεί.
Η νύφη του θύματος είπε ότι είχαν καλές σχέσεις και τα παιδιά τους ήταν συνέχεια με το δράστη. Για τη μητέρα του κατηγορουμένου, είπε ότι δεν έκανε τίποτα να αποτρέψει το γιο της και, αντίθετα, του φώναζε «φάτους όλους»
Επίσης, κατέθεσε ψυχίατρος, λέγοντας ότι ο δράστης πάσχει από σχιζοφρένεια. Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισή του, Σπύρος Ρομποτής, επισήμανε ότι ο 48χρονος κρατείται στις ψυχιατρικές φυλακές Κορυδαλλού και ζήτησε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του. Ως πολιτική αγωγή παραστάθηκε ο δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος.

«Με ζήλευαν»
Η μητέρα του κατηγορουμένου κατέθεσε ότι ο γιος της δεχόταν «μπούλινγκ» από  τα ξαδέλφια του, επειδή ήταν υπέρβαρος και γι αυτό είχε θυμώσει. Αρνήθηκε ότι προέτρεψε το γιο της να πυροβολήσει και τους άλλους συγγενείς τους, ενώ τη μια στιγμή είπε ότι το θύμα κρατούσε μαχαίρι και λίγα λεπτά μετά ότι ήταν νύχτα και δεν έβλεπε.
Ο 48χρονος κατηγορούμενος ισχυρίσθηκε ότι πυροβόλησε κατά του θείου του, γιατί πήδηξε τα κάγκελα της περίφραξης και μπήκε στο χώρο του σπιτιού του με επιθετικές διαθέσεις.
Ανέφερες δε, ότι πολλές φορές τού έκλειναν το δρόμο του σπιτιού με το αυτοκίνητο και δεν μπορούσε να φύγει όποτε ήθελε. Ισχυρίσθηκε και αυτός ότι τα ξαδέλφια του του έκαναν «μπούλινγκ» και επειδή αδυνάτισε μετά, τον ζήλευαν.
Αρνήθηκε ότι έστρεψε όπλο κατά άλλων ατόμων που βρίσκονταν εκεί και ιδιαίτερα προς τα ανήλικα ανήψια του, ενώ παραδέχθηκε το φόνο λέγοντας: «Εκείνη τη στιγμή, όπως ήμουν, όποιος κι αν πήδαγε τα κάγκελα, και η μάνα μου να ήταν, θα πυροβολούσα».
Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας κ. Παπαδάς είπε ότι ο δράστης μπορεί κοινωνικά να ήταν περιορισμένος όμως οι ενέργειες του, μετά το φονικό, όπως το να αναζητήσει συγκεκριμένο δικηγόρο και να ζητήσει συγκεκριμένο αστυνομικό για να παραδοθεί, δε δείχνουν άνθρωπο που είχε μειωμένο καταλογισμό. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι ο δράστης οργάνωσε την άμυνά του και αυτό δεν μπορεί να το κάνει κάποιος που έχει το ακαταλόγιστο. Ζήτησε, λοιπόν, την ενοχή του όπως και πρωτόδικα.

Της Βίκυς Βετουλάκη στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button