Αγροτικά

Καλούν σε επαγρύπνηση για την xylella

Επαγρύπνιση για να παραμείνει η Ελλάδα ελεύθερη από το βακτήριο xylella fastidiosa το οποίο απειλεί τους ευρωπαϊκούς ελαιώνες και έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία συστήνει με ενημερωτικό δελτίο της η ΔΑΟΚ Δράμας.

Στο ενημερωτικό της σημείωμα, η ΔΑΟΚ Δράμας υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της ΕΕ, τα ευαίσθητα στην xylella φυτά (ελιά, αμυγδαλιά, λεβάντα η οδοντωτή και τα καλλωπιστικά πικροδάφνη, πολύγαλα και καφεόδενδρο αποτελούν εύκολη δίοδο εξάπλωσης της ασθένειας στο έδαφος της ΕΕ. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις τα συγκεκριμένα φυτά προς φύτευση θα πρέπει να καλλιεργούνται μόνο σε τόπους που υπόκεινται σε ετήσια επθεώρηση, σε δειγματοληψία και δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η απουσία του συγκεκριμένου οργανισμού.

Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι οι φορείς της ασθένειας είναι έντομα που είναι γνωστά με το κοινό όνομα “τζιτζικάκια”. Ανήκουν ταξινομική στην τάξη των Ημίπτερων (υποτάξη Αυχενόρρυγχα). Η ασθένεια παρουσιάζει ταχύ ρυθμό εξάπλωσης σε έναν τόπο εξαιτίας των φορέων της. Σε μεγάλες αποστάσεις, η ασθένεια μεταδίδεται με το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό.

Η ΔΑΟΚ Δράμας εφιστά την προσοχή στους επαγγελματίες, επισημαίνοντας ότι τα ευπαθή φυτά που αναφέρονται στον ευρωπαϊκό κατάλογο ανεξαρτήτως περιοχής παραγωγής τους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (όπως για παράδειγμα δενδρύλλια ελιάς από την Ιταλία), απαιτείται να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Για την πιο πλήρη ενημέρωση των επαγγελματιών και του κοινού, η ΔΑΟΚ δημιούργησε και δημοσίευσε σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο με όλες τις πληροφορίες για την ασθένεια. το φυλλάδιο βρίσκεται διαθέσιμο σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button