Εκπαίδευση

Καμία εξέλιξη στην καταγγελία για παρενόχληση φοιτητριών στο Παν. Πελοποννήσου

Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση ψυχολογικής βίας σε φοιτήτριες από καθηγητή βρίσκεται, από το Φεβρουάριο 2022, υπό διερεύνηση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, ένας φοιτητής συγκεκριμένου τμήματος στο Ναύπλιο έχει επώνυμα καταγγείλει ότι φοιτήτριες έχουν παρενοχληθεί από καθηγητή τους στη σχολή.

Η αναφορά περιστατικού παρενόχλησης και κακοποίησης από καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναφέρθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο από την Οργάνωση Νεολαίας Φylis AUTh.

Στη συνέχεια, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η ΕΡΤ Τρίπολης με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιο Κατσή, εκείνος δήλωσε: «Υπάρχει μια καταγγελία που την αξιολογούμε άμεσα και σε βάθος, εφαρμόζοντας όλους τους κανόνες δικαίου. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου λαμβάνει σοβαρά τα σχετικά θέματα διατηρώντας το τεκμήριο της αθωότητας. Θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

Εν τω μεταξύ και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, πρώην υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ανέφερε σε ανάρτησή του: «Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ήρθαν στη δημοσιότητα καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση ψυχολογικής βίας σε φοιτήτριες από καθηγητή.

Τέτοιες συμπεριφορές είναι ποινικά κολάσιμες, διοικητικά ελέγξιμες, ακαδημαϊκά και ηθικά απαράδεκτες, όχι μόνο στο Πανεπιστήμιό μου, αλλά σε κάθε ακαδημαϊκό ίδρυμα και εργασιακό χώρο.

Στο ποινικό πεδίο, οι αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές είμαι σίγουρος ότι θα απονείμουν Δικαιοσύνη. Άμεση όμως αναμένω να είναι η αντίδραση και των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα πρέπει να διερευνηθούν οι επώνυμες καταγγελίες σε βάθος, να προστατευθούν οι καταγγέλλοντες και οι καταγγέλλουσες -είτε είναι απόφοιτοι/ες, είτε είναι φοιτητές/τριες-, να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, ολιγωρία, παράλειψη ή αμέλεια, προκειμένου να σπάσει η σιωπή και να καταλογιστούν διοικητικά και πειθαρχικά οι ευθύνες, αν και όπου υπάρχουν. Το σπάσιμο της σιωπής προκύπτει από το θάρρος, το κουράγιο και την απελευθέρωση του λόγου των θυμάτων. Καμία μόνη, κανένας μόνος».

Μέσα στο διάστημα αυτό, όμως, δεν έγινε κάτι με την υπόθεση, με αποτέλεσμα χθες η ομάδα των φοιτητών και φοιτητριών για την Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα «ΛίΛΑ ΠάΟΥΖΕ», με ανακοίνωσή της, που αποστάλθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Παιδείας, της Εισαγγελίας αλλά και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, να δώσει συνέχεια στο θέμα.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων αναφέρει: “Ενώ από το Φεβρουάριο που έχουν εκκινήσει οι νομικές διαδικασίες μέχρι και σήμερα δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση τόσο από το Πανεπιστήμιο όσο και από την Εισαγγελία, μόλις σήμερα, μετά τόσους μήνες, πληροφορηθήκαμε ότι ο αντιπρύτανης έχει υποβάλει υπόμνημα προς τη Σύγκλητο, στο οποίο αναφέρεται ονομαστικά σε φοιτήτριες και καθηγήτριες που κατέθεσαν είτε υπέρ είτε κατά αυτού, διαστρεβλώνοντας με αποσπασματικές επιλεκτικές αναφορές την αλήθεια και τα πραγματικά περιστατικά και παραβιάζοντας τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα.

Επίσης, έχουμε μάθει ότι στο υπόμνημα φροντίζει επισταμένως να παραλείπει τις πολυάριθμες ένορκες καταθέσεις εναντίον του, επιχειρώντας με ένα έντεχνο κολάζ να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα των πράξεών του, χωρίς ίχνος ντροπής και μεταμέλειας.

Διαρρέεται επίσης ότι αναφέρεται απειλητικά σε μεταπτυχιακό φοιτητή και τον στοχοποιεί συνδέοντας με ανοίκειες εκφράσεις, και αναπόδεικτες αιτιάσεις το όνομά του.

Μάλιστα, όπως μας έχει μεταφερθεί, αναφέρεται ονομαστικά σε καθηγήτριά μας που έχει δεχτεί κατ’ επανάληψη παραβιαστική και παρενοχλητική συμπεριφορά εκ μέρους του και τον έχει καταγγείλει, εκθέτοντάς την με απρεπή τρόπο.

Αντί, λοιπόν, τα θύματα να δικαιώνονται, ενοχοποιούνται. Εάν και εφόσον ισχύουν τα παραπάνω, η συγκεκριμένη εξέλιξη μας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε, όχι γενικώς και αορίστως, αλλά πλέον ονομαστικά.

Ας μην έφταναν όλα αυτά, μία εκ των μαρτύρων καθηγητριών, λόγω της κατάθεσής της εις βάρος του αντιπρύτανη, υπέστη την εκδικητική διάθεση του πρύτανη εναντίον της.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτριά μας καταγγέλλει με επιστολή της ότι η πρυτανική Αρχή τη διώκει παρανόμως και της ακύρωσε αυτεπαγγέλτως την εκλογή της, με στόχο την ακαδημαϊκή και επαγγελματική της εξόντωση και τον εκφοβισμό των άλλων μαρτύρων”.
Α.Π.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button