Αγροτικά

Καμία περικοπή του προϋπολογισμού ή εθνικοποίηση της ΚΑΠ ζήτησαν οι ευρωβουλευτές

Οι ευρωβουλευτές ζητούν δίκαιη, ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργική πολιτική μετά το 2020 και τονίζουν τη σημασία της ύπαρξης κοινών κανόνων και επαρκούς προϋπολογισμού. 

Στις 30 Μαΐου τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν έκθεση πρωτοβουλίας με τις προτάσεις του ΕΚ για τον εκσυγχρονισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) της ΕΕ. Η έκθεση τονίζει τη σημασία διατήρησης  ολοκληρωμένης πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και του σημερινού επιπέδου χρηματοδότησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων, το εισόδημα των γεωργών και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποτυπώνεται σε έκθεση για το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο,  έχει στόχο την απλοποίηση του κανονισμού προκειμένου τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν τους κανόνες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής με βάση της δικές τους ανάγκες.

Το ΕΚ χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής, απορρίπτει ωστόσο κάθε εθνικοποίηση της που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να εξασφαλίσουν ότι τα ίδια υψηλά πρότυπα ποιότητας διατηρούνται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ανάγκη για επαρκή χρηματοδότηση

Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν την πρόταση για περικοπή της χρηματοδότησης στον αγροτικό τομέα, καθώς αυτές θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα, θα θέσουν σε κίνδυνο τα εισοδήματα των αγροτών και θα καταπνίξουν την καινοτομία. Ο εισηγητής Χέμπερτ Ντόρφμαν (ΕΛΚ, Ιταλία) δήλωσε στην ολομέλεια ότι δεν γίνεται να πληρώσουν οι αγρότες για τις μειώσεις του προϋπολογισμού λόγω του Brexit, συμπληρώνοντας πως το βασικό σημείο που πρέπει να εξεταστεί είναι το είδος της γεωργίας που ζητείται στην Ευρώπη. “Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε καλλιεργήσιμες εκτάσεις που να είναι οικογενειακές, βιώσιμες, καινοτόμες και ελκυστικές για τους νέους”.

Πλαίσιο

Η έκθεση απαντά στην πρόταση της Επιτροπής και παρουσιάζει τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου.

Η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ είναι στενά συνδεδεμένη με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, μετά το Brexit. Σε ξεχωριστό ψήφισμα σχετικά με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό που εγκρίθηκε από την ολομέλεια την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές επέκριναν τα σχέδια της Επιτροπής για μείωση της χρηματοδότησης της ΚΓΠ και της πολιτική συνοχής.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button