Τοπικά Νέα

«Καμπανάκι» για την υστέρηση εσόδων στη ΔΕΥΑ Τριφυλίας

Οι οφειλές των πολιτών προς την επιχείρηση φτάνουν το 1,5 εκατ. ευρώ

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑ Τριφυλία, και αφού ξεκίνησε η συζήτηση του 4ου θέματος, το οποίο αφορούσε την έγκριση προσφοράς και ανάθεσης για την διαμόρφωση δικλείδων ασφαλείας στη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών από λογιστή, με ένα ποσό κοντά στις 22.000 ευρώ, η Μαρία Πανουσιοπούλου διαφώνησε με την συγκεκριμένη δαπάνη… για να φτάσει η συζήτηση και στα οικονομικά της επιχείρησης.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Πανουσιοπούλου είπε ότι δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει ο νόμος για την συγκεκριμένη ανάθεση, καθώς για τη σύσταση μονάδων εσωτερικού ελέγχου αυτό γίνεται μέσω κατάρτισης υπάλληλων ή μέσω τροποποίησης του ΟΕΥ. Η κα Πανουσιοπουλου είπε ότι η εν λόγω δαπάνη είναι 18.000 ευρώ συν 4.320 ευρώ το ΦΠΑ σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για τα στοιχεία της ΔΕΥΑΤ, η οποία μάλιστα καταφεύγει σε δανεισμό για να καλύψει λειτουργικές ανάγκες. Εναλλακτικά, πρόσθεσε η κα Πανουσιοπούλου, «θα μπορούσατε να απευθυνθείτε στον εποπτεύοντα φορέα, ποιος είναι για την ΔΕΥΑΤ; ο Δήμος, δεν έχει ο Δήμος, πηγαίνουμε και ακολουθούμε την Αποκεντρωμένη. Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών Ν. 4475/28/8/18 αυτό το έγγραφο σας λέει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθείτε για τον εσωτερικό έλεγχο. Δεν μπορείτε να πατέ σε εσωτερικό έλεγχο με εξωτερικό λογιστή Α’ τάξης και να επιβαρύνετε τον προϋπολογισμό για τις εσωτερικές δικλίδες», ζητώντας να πάρουν πίσω το θέμα καθώς η εισήγησή του τους προσβάλει σαν δημοτική αρχή και δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εισηγήσεις.

Για την διαδικασία που ακολουθήθηκε στο συγκεκριμένο θέμα διαφώνησε και το μέλος του Δ.Σ. και υπάλληλος του οικονομικού τμήματος της ΔΕΥΑΤ κα Τόνια Παπαδοπούλου, η οποία τόνισε ότι η οικονομική υπηρεσία από την πλευρά της θεωρεί ότι εσωτερικός έλεγχος από τρίτο άτομο εκτός υπηρεσίας δεν μπορεί να γίνει. Επίσης, η κα Παπαδοπούλου είπε ότι το συμβούλιο δεν μπορεί να ανοίξει τις τέσσερις προσφορές που έγιναν από ενδιαφερόμενους, καθώς έπρεπε να είχε οριστεί τριμελής επιτροπή, γιατί τα μέλη του Δ.Σ. δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να επιλέξουν τον αναδοχο.

Λίγη ώρα αργότερα η συζήτηση έφτασε και στα οικονομικά της ΔΕΥΑΤ, όπου η άσχημη κατάσταση αποτυπώνεται και στα ταμειακά διαθέσιμά της, τα οποία μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου 2020 στους πέντε λογαριασμούς τραπεζών που έχει η ΔΕΥΑΤ υπάρχουν συνολικά 267.000 ευρώ, από τα οποία τα 151.000 ευρώ είναι δεσμευμένα για την μισθοδοσία των υπαλλήλων. Δηλαδή το χρηματικό υπόλοιπο για να μπορέσει να «κινηθεί» η ΔΕΥΑΤ είναι 116.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η εκταμίευση του δανείου από το Δήμο Τριφυλίας, ύψους περίπου 200.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι οφειλές των πολιτών προς την επιχείρηση φτάνουν το 1,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Στη συνέχεια το θέμα ζητήθηκε να αποσυρθεί, ωστόσο η κα Πανουσιοπούλου διαφώνησε γιατί όπως είπε, η ίδια είχε τοποθετηθεί, και δεν γίνεται να το πάρουν πίσω. Πάντως, από αυτά που καταλάβαμε ειναι οτι το θέμα θα επανέλθει, αφού πρώτα γίνουν  οι διαδικασίες όπως πρέπει.

Τέλος, όλοι συμφώνησαν ότι προκειμένου να εξυγιανθεί η ΔΕΥΑΤ είναι απαραίτητη η κάλυψη θέσης διευθυντή, ζητώντας από τον Πρόεδρο κ. Αυρηλιώνη να «τρέξει» τις διαδικασίες.

 

Ακολουθήστε το Gargalianoionline στο Google News και στο Facebook

Σχετικά Άρθρα

6 thoughts on “«Καμπανάκι» για την υστέρηση εσόδων στη ΔΕΥΑ Τριφυλίας”

  1. Ποιος θα αθροίσει τα ποσά που έχετε διαθέσει στα Νομικά Πρόσωπα; , για υπηρεσίες οργάνωσης και διαμόρφωσης συστήματος διαδικασιών και δικλείδων ασφαλείας για την παρακολούθηση της οικονομικής λειτουργίας. Ανατρέχοντας στις αναθέσεις σημειώνω: Σύνδεσμος Τέλος Άγρας 20.832 ΕΥΡΩ ,ΔΕΥΑΤ 22.320 ΕΥΡΏ (εκκρεμεί η ανάθεση), ΚΕΠΑΠΕΔΗΤ 22.320 ΕΥΡΩ,ΦΟΡΕΑΣ 24.800 ΕΥΡΩ. Σας ξεκουράζω για να συνεχίσετε τις αναθέσεις: 90.272 ΕΥΡΩ. Εκκρεμεί του Δήμου ,ψηφισμένη δαπάνη 24.800 ΕΥΡΩ .Θα μπορούσατε ,Κύριοι, να είχατε αναθέσει σε έναν οικονομικό φορέα με πολύ λιγότερα χρήματα να εκπαιδεύσει δύο υπαλλήλους του Δήμου για να παρακολουθούν την οικονομική λειτουργία των Νομικών Προσώπων ,όπως προβλέπεται ως εποπτεύων φορέας. Όσο για το Δήμο οφείλετε να απευθυνθείτε στην Αποκεντρωμένη ,εποπτεύοντα φορέα του Δήμου. Αυτό επιτάσσει η χρηστή οικονομική διαχείριση .Κύριε Πρόεδρε με το δάνειο από το Δήμο τι έχετε κάνει;

  2. Ποιος θα αθροίσει τα ποσά που έχετε διαθέσει στα Νομικά Πρόσωπα; , για υπηρεσίες οργάνωσης και διαμόρφωσης συστήματος διαδικασιών και δικλείδων ασφαλείας για την παρακολούθηση της οικονομικής λειτουργίας. Ανατρέχοντας στις αναθέσεις σημειώνω: Σύνδεσμος Τέλος Άγρας 20.832 ΕΥΡΩ ,ΔΕΥΑΤ 22.320 ΕΥΡΏ (εκκρεμεί η ανάθεση), ΚΕΠΑΠΕΔΗΤ 22.320 ΕΥΡΩ,ΦΟΡΕΑΣ 24.800 ΕΥΡΩ. Σας ξεκουράζω για να συνεχίσετε τις αναθέσεις: 90.272 ΕΥΡΩ. Εκκρεμεί του Δήμου ,ψηφισμένη δαπάνη 24.800 ΕΥΡΩ .Θα μπορούσατε ,Κύριοι, να είχατε αναθέσει σε έναν οικονομικό φορέα με πολύ λιγότερα χρήματα να εκπαιδεύσει δύο υπαλλήλους του Δήμου για να παρακολουθούν την οικονομική λειτουργία των Νομικών Προσώπων ,όπως προβλέπεται ως εποπτεύων φορέας. Όσο για το Δήμο οφείλετε να απευθυνθείτε στην Αποκεντρωμένη ,εποπτεύοντα φορέα του Δήμου. Αυτό επιτάσσει η χρηστή οικονομική διαχείριση .Κύριε Πρόεδρε με το δάνειο από το Δήμο τι έχετε κάνει;

  3. προεκλογικά έβγαιναν και έλεγαν οτι θα κόψουν χρωστούμενα, μην πληρώνετε… ΟΙ Φιλιατρινοι περίμεναν να βγει ο Λεβεντακης δήμαρχος για να μην ξαναπληρώσουν νερό… μετά η πρώτη δουλειά ήταν να διοριστεί η υποψήφια σύμβουλος κι (άσχετη τελείως με το αντίστοιχο κείμενο στη ΔΕΥΑΤ) . και τώρα τα έφτιαξαν έτσι ώστε να παίρνει για το προεδριλικι..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.