Αγροτικά

Κανονικά ο προενταξιακός έλεγχος στην αξιολόγηση των Νέων Αγροτών διαμηνύει το ΥΠΑΑΤ

Οριστικό τέλος στο σενάριο που ήθελε ισότιμη αντιμετώπιση των καλλιεργειών κηπευτικών χαμηλής στέγασης με τα θερμοκηπιακά στην πρόσκληση των Νέων Αγροτών βάζει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, κλείνοντας ένα θέμα που ανακίνησαν κυρίως βουλευτές λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων των υποψηφίων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η διαδικασία δεν πρόκειται να τροποποιηθεί σε σχέση με όσα προβλέπονται τόσο στην υπουργική απόφαση όσο και στην πρόσκληση του Υπομέτρου 6.1 των Νέων Αγροτών και ο προενταξιακός έλεγχος που προβλέπεται θα γίνει κανονικά.

«Για την προσμέτρηση της τυπικής απόδοσης που προέρχεται από την αξιοποίηση καλλιέργειας με τυπική απόδοση μεγαλύτερη των 20.000 ευρώ ανά εκτάριο (π.χ. κηπευτικά υπό κάλυψη, καλλιέργεια μανιταριών, φυτώρια, ανθοκομικές καλλιέργειες, κ.λπ.), πριν από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προηγείται επιτόπια επίσκεψη στις σχετικές εγκαταστάσεις παραγωγής» αναφέρεται συγκεκριμένα.

Αυτό σημαίνει ότι για τις τρέχουσες αιτήσεις προβλέπεται υποχρεωτικά προενταξιακός έλεγχος με επιτόπια επίσκεψη για τις καλλιέργειες με τυπική απόδοση άνω των 2.000 ευρώ/στρέμμα, κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ μας.

Εγκύκλιος

Επιπλέον, ισχύει στο ακέραιο η εγκύκλιος (με αριθμό 257/3-2-2022) της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ, στην οποία, μεταξύ άλλων, διευκρινίζεται ότι «οι κηπευτικές καλλιέργειες σε χαμηλά μη προσπελάσιμα στέγαστρα δεν εντάσσονται στην κατηγορία «Β_1_7_2 Κηπευτικές καλλιέργειες σε θερμοκήπιο ή υπό άλλα (προσπελάσιμα) προστατευτικά στέγαστρα» της Eurostat η οποία λαμβάνει τυπική απόδοση 68.926 ευρώ ανά εκτάριο, αλλά στις κατηγορίες «Β_1_7_1_1 Κηπευτικές καλλιέργειες μεγάλης έκτασης σε αγρό» ή «Β_1_7_1_2 Κηπευτικές καλλιέργειες μικρής έκτασης σε αγρό» ή «Β_1_7_1_2 Κηπευτικές καλλιέργειες μικρής έκτασης σε αγρό κατηγορία» με τυπική απόδοση 7.525 και 11.775 ευρώ αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν περάσει λίγες εβδομάδες από όταν η «ΥΧ» αποκάλυψε με δημοσίευμά της τις έντονες αντιδράσεις υποψήφιων Νέων Αγροτών μετά τη συνάντηση που είχαν βουλευτές της Θεσσαλίας με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, προκειμένου ο τελευταίος να δώσει λύση στις αιτήσεις παραγωγών με κηπευτικές καλλιέργειες.

Τελικά, το θέμα δεν προχώρησε, καθώς η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν θέλει να παρεκκλίνει του αρχικού στόχου λόγω και του υψηλού πριμ εγκατάστασης, και να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι μέσω των οποίων θα διαπιστώνεται εάν πράγματι μια καλλιέργεια είναι σε χαμηλά μη προσπελάσιμα στέγαστρα ή σε θερμοκήπια – άλλα προσπελάσιμα στέγαστρα. Στόχος η διαδικασία να είναι διαυγής και έως τον Μάιο να εγκριθούν οι εντάξεις των δικαιούχων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button