Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Στο περιθώριο άνεργοι και μερικώς απασχολούμενοι

Από τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, ο κατώτατος μισθός «πέρασε» στο υπουργικό συμβούλιο και από εκεί με «απόφαση του πρωθυπουργού» καθορίστηκε στα 713 ευρώ.

Είχε προηγηθεί, μόλις στις αρχές του έτους, άλλη «αύξηση» μόλις 13 ευρώ, ενώ ήδη είχε ξεσπάσει η ακρίβεια στην αγορά και ο πληθωρισμός «έτρεχε» ήδη με 5,1% (Δεκέμβριος 2021). Αλλά τότε η οικονομία δεν άντεχε…

Το ύψος του νέου βασικού-εισαγωγικού μισθού είχε αποκαλύψει το site μας από την 1/4/2022 όταν υποστηρίζαμε ότι «Οι δημοσκοπήσεις αλλάζουν και την μισθολογική πολιτική…».

Με αυτά τα δεδομένα:

Ο βασικός μισθός των 713 ευρώ υπολείπεται της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), της τελευταίας που υπέγραψαν ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς τον Μάιο του 2010 και προέβλεπε εισαγωγικό μισθό 751 ευρώ. (Ακολούθως αυτός «κουρεύτηκε» κατά 25% τον Φεβρουάριο του 2012, αυξήθηκε κατά 64 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019 και κατά 2% στις αρχές του χρόνου για να διαμορφωθεί στα 663 σήμερα και 713 από την Πρωτομαγιά).

Υπό αυτά τα δεδομένα δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού να ανακοινώνει τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ-Εργοδοτικοί φορείς) πρέπει να καθορίσουν το μισθό με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας.

Οι αυξήσεις αφορούν σε περίπου 650.000 αμειβόμενους με τα βασικό-εισαγωγικό μισθό. Ωστόσο άλλες σχεδόν 700.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση ή διαλείπουσα εργασία θα λάβουν (μέση) μεικτή αύξηση 25 ευρώ! (Σ.σ.: Μέσο μισθό 400 ευρώ μεικτά σήμερα με βάση τα στοιχεία ασφάλισης του ΕΦΚΑ).

Επίσης, το επίδομα ανεργίας θα διαμορφωθεί μόλις στα 438 ευρώ, ενώ η καταβολή του αφορά μόνο το 15% των εγγεγραμμένων ανέργων. Κυρίως δε αποκλείονται οι μακροχρόνια άνεργοι (πέραν των 12 μηνών) κάτι που πραγματικά αποτελεί εμπαιγμό.

Ήδη η ΓΣΕΕ υπολογίζει τις απώλειες στο διαθέσιμο εισόδημα άνω του 12% μέχρι τον Ιανουάριο και ίσως πάνω από 17% μέχρι τον Μάρτιο (αν συνυπολογιστεί πληθωρισμός 7,2% τον Φεβρουάριο και 8% τον τρίτο μήνα του έτους). Δηλαδή κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο του τρέχοντος έτους οι απώλειες προσεγγίζουν τις μνημονιακές περικοπές του 2012 (υποβάθμιση του ονομαστικού μισθού κατά 25%).

Να σημειωθεί ότι πέραν των εισαγωγικών μισθών, οι κλαδικοί μισθοί βρίσκονται σε διάλυση. Κυρίως λόγω υποχώρησης των κλαδικών συμβάσεων και της ουσιαστικής περιθωριοποίησης του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας). Και αυτό γιατί σε περίπτωση αδυναμίας σύναψης σύμβασης για τους μισθούς στη βιομηχανία, το εμπόριο, τον τουρισμό κ.λπ., θα πρέπει από κοινού εργοδότες και εργαζόμενοι να προσφεύγουν στην Διαιτησία. Και κανείς εργοδότης δεν επιθυμεί να επιλύσει μια τέτοια συλλογική διαφορά, πόσο μάλιστα να αποφασίσει ο Μεσολαβητής ή ο Διαιτητής το ύψος των αναπροσαρμογών στους μισθούς.

Σε κάθε περίπτωση, καμία αύξηση των αποδοχών δεν θα έχει αποτέλεσμα ενόσω μένει ασύδοτη η αγορά και δεν ελέγχονται τα ολιγοπώλια που έχουν δημιουργηθεί, όταν δεν μπαίνει πλαφόν στην λιανική τιμή του ρεύματος, την ίδια στιγμή που το κράτος κερδοσκοπεί με τους φόρους (Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button