Αγροτικά

Κεράσι: Καλή χρονιά προµηνύουν τα φορτωµένα δέντρα

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η συλλογή των υπερπρώιμων κερασιών από την Κεντρική Ελλάδα. Ο καιρός ήταν ευνοϊκός καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, ενώ οι πρώτες ποσότητες που θα βγουν στην αγορά την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να καθορίσουν και τις τιμές.

Όπως μας εξηγεί ο Γιάννης Μπολοκωτάς, κερασοπαραγωγός από το Φραντζί Λαμίας, το σαββατοκύριακο που πέρασε ξεκίνησε η συλλογή με την ποικιλία Πρίμουλατ. «Ξεκινήσαμε επιλεκτικά, ώστε να κερδίσουμε τον χρόνο πρωίμισης στις αγορές. Την περσινή περίοδο την ίδια εποχή, πουλήσαμε 7 με 8 ευρώ το κιλό και φέτος αναμένουμε μεγαλύτερη τιμή, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής. Φυσικά αυτή η τιμή θα διαρκέσει ελάχιστες μέρες, μεσοσταθμικά όμως περιμένουμε να κινηθούμε πάνω από τα 2 ευρώ για όλη τη διάρκεια της συλλογής».

Δύο σημαντικά ζητήματα που τον προβληματίζουν είναι οι ποσότητες κερασιών για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και οι συγκυρίες που επικρατούν. «Πέρυσι δυσκολευτήκαμε να πουλήσουμε το προϊόν σε καλή τιμή, χωρίς όμως να έχουμε μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις. Η παραγωγή ήταν μειωμένη με μέσο όρο 300 κιλά το στρέμμα. Φέτος υπολογίζουμε ότι θα φτάσουμε τα 700 με 800 κιλά, μιλάμε δηλαδή για υπερδιπλασιασμό των αποδόσεων. Με αυτά τα δεδομένα, αν υπολογίσουμε και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο, γιατί η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν από τους μεγαλύτερους πελάτες ελληνικού κερασιού».

Αναγκαιότητα η πιστοποίηση

Στην περιοχή του, όπως αναφέρει ο ίδιος, υπάρχει τάση αύξησης των νέων φυτεύσεων, παράλληλα όμως αυξάνεται και η συμμετοχή ετεροεπαγγελματιών, κάτι που αλλοιώνει τον χαρακτήρα της παραγωγής. «Στον κλάδο εισέρχονται λίγοι νέοι αγρότες, οι περισσότεροι είναι μεγάλοι σε ηλικία και ένα σημαντικό ποσοστό ετεροεπαγγελματίες, που θέλουν να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δεν έχουμε μία ομοιογένεια και δυσκολευόμαστε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της πιστοποίησης του κερασιού της κοιλάδας του Σπερχειού, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της πρωίμισης του προϊόντος. «Τα κεράσια είναι από τα πρωιμότερα της χώρας και λόγω του μικροκλίματος της περιοχής έχουμε άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα προϊόντα μας. Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα δεν καταφέραμε να τα πιστοποιήσουμε, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις αγορές».

Νέες τεχνολογίες διαχείρισης

Το κεράσι μπορεί να είναι από τα πρωιμότερα της άνοιξης, όμως η διαχείρισή του είναι δύσκολη και θέλει ιδιαίτερους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς. Ο Γιάννης Ρούλιας, ιδιοκτήτης συσκευαστηρίου και παραγωγός κερασιών, μαζί με τους συνεταίρους του σε εταιρεία τυποποίησης και συσκευασίας, κάνουν χρήση της νέας τεχνολογίας υδροκούλερ. Μέσω της σταθερής ψύξης, έχουν τη δυνατότητα συντήρησης του προϊόντος για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Μαζί με τον χρωματοδιαλογέα που χρησιμοποιούμε, έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην ποιοτική κατάταξη του προϊόντος μας».

Επίσης, και ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία πολύ καλή χρονιά με καλή γονιμοποίηση των ανθέων, αλλά και υπερπαραγωγή. «Αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες, έτσι όπως αυτές θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα και κατά τη διάρκεια της συλλογής των καρπών».

 

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button