Ελλάδα

Κινδυνεύουν από τους κεραυνούς οι «Σουλιώτισσες» στο Ζάλογγο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κοινότητα Καμαρίνας
Μπορεί πρόσφατα το επιβλητικό μνημείο του Ζαλόγγου στην Πρέβεζα, έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, να χαρακτηρίστηκε Μνημείο Νεότερης Κληρονομιάς, ωστόσο η σημερινή του εικόνα δε συνάδει με το πνεύμα και το χώρο αν και φέτος τιμώνται τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι, πως λόγω ανυπαρξίας αντικεραυνικής προστασίας, μία από τις «Σουλιώτισσες» του μνημείου, υπέστη ζημιές στην κορυφή της από κεραυνό.

Μ’ επιστολή του προς τον δήμαρχο Πρέβεζας κ. Νικόλαο Γεωργάκο, ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Καμαρίνας κ. Θεόδωρος Δράκος, ζητάει την άμεση παρέμβασή του προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμβληματικός χώρος, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εκτός από θέματα που έχουν σχέση με τον καθαρισμό, ευπρεπισμό και την περίφραξη του χώρου και του κλιμακοστασίου, που οδηγεί στην κορυφή του βράχου, που βρίσκεται και το μνημείο, ο πρόεδρος της Καμαρίνας επισημαίνει την αναγκαιότητα τοποθέτησης συστήματος αντικεραυνικής προστασίας καθώς και επιδιόρθωσης των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του χώρου.

«Η αντικεραυνική προστασία δεν είναι επαρκής με κίνδυνο καταστροφής του Μνημείου αλλά και της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου. Ήδη έχει πέσει κεραυνός στην ψηλότερη “Σουλιώτισσα” μ’ αποτέλεσμα να έχει υποστεί ζημιές στην κορυφή της. Σε συνδυασμό με την αύξηση πτώσεων κεραυνών που παρατηρήσαμε φέτος (τρεις φορές στο χωριό και σε Ι.Μ. Αγίου Δημητρίου κατέστρεψαν 65 λαμπτήρες κοινοτικού φωτισμο, μοτέρμ ηλεκτρολογικοὺς πίνακες και συσκευές) καθίσταται επιτακτική η λύση του προβλήματος. Παράλληλα η ηλεκτροδότηση του Μνημείου είναι προβληματική. Το δίκτυο δεν έχει γειώσεις και δεν υπάρχει πρόβλεψη σε περίπτωση υπέρτασης να διακόπτεται το κύκλωμα. Αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί οι ηλεκτρολογικοί πίνακες και οι προβολείς πού είχαμε τοποθετήσει, με χρήματα δωρεάς, για την φωταγώγηση του Μνημείου» αναφέρει προς την επιστολή του ο πρόεδρος της Καμαρίνας προς τον δήμαρχο Πρέβεζας.

Στην επιστολή τίθεται εκ νέου το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για κατασκευή αναβατορίου προς το μνημείο, που θα λειτουργήσει αναπτυξιακά για την περιοχή, μια και ιστορικός βράχος θα είναι επισκέψιμος για όλους.

Σήμερα η πρόσβαση στο εμβληματικό μνημείο, έργο του αείμνηστου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, γίνεται μέσω κλίμακας 410 σκαλιών, που όμως δυσκολεύει ΑΜΕΑ και ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στο τόπο θυσίας των γυναικών του ιστορικού Σουλίου.

Το όρος Ζάλογγο, με ύψος κορυφής 786μ., βρίσκεται ανατολικά του χωριού Καμαρίνα. Μετά το γραφικό χωριό, υψώνονται απότομα κάθετα βράχια ύψους 100μ. που καταλήγουν σε ένα οροπέδιο ύψους 774μ. Στη συνέχεια το βουνό έχει ομαλή παρυφή για να καταλήξει στην κορυφή του 786μ. Ακριβώς πάνω στο εν λόγω οροπέδιο κατασκευάστηκε το 1961 το μνημειακό σύμπλεγμα από τον αείμνηστο γλύπτη Γεώργιο Ζογγολόπουλο (1903-2004).

Οι ενέργειες για την κατασκευή του μνημείου ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Τα εγκαίνια του έγιναν στις 11/6/1961, με κάθε μεγαλοπρέπεια, παρουσία των τότε βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης. Μεταλλική μακέτα του μνημείου βρίσκεται στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου στην Αθήνα.

Το άγαλμα του Μνημείου Ζαλόγγου εδράζεται σε λιθόχτιστη βάση πάνω στην οποία έχουν τοποθετηθεί οι έξι γιγαντόσωμες αφαιρετικές μορφές των Σουλιωτισσών, κατασκευασμένες από οπλισμένο σκυρόδεμα επενδυμένο με περίπου 4.300 ασβεστολιθικούς όγκους, διαστάσεων 50×30 εκ., υπόλευκου χρώματος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button