Lifestyle

Κι όμως μια γουλιά γάλα στον καφέ αρκεί: Το απίστευτο όφελος για τους λάτρεις του… καπουτσίνο

Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, όπως καφές, τσάι, φρούτα, λαχανικά, κόκκινο κρασί και μπύρα. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτές αλληλεπιδρούν με τα αμινοξέα.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μια γουλιά γάλακτος ενισχύει τα οφέλη του καφέ, που χάρη στα αντιοξειδωτικά του καταπολεμά τις φλεγμονές.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης διαπίστωσαν πως οι πολυφαινόλες– τα εν λόγω αντιοξειδωτικά – αλληλεπιδρούν με τα αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών.

Συνδυαστικά, μάλιστα, έχουν διπλάσια αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της κυτταρικής φλεγμονής από ό,τι μόνες τους οι πολυφαινόλες.

Όπως περιγράφεται στο Science Alert, το καφεϊκό οξύ (CA) και το χλωρογενικό οξύ (CGA) είναι πολυφαινόλες που είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά οι συγγραφείς της νέας μελέτης θέλησαν να διαπιστώσουν αν οι αλληλεπιδράσεις που έχουν αυτές οι πολυφαινόλες με άλλες χημικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν περαιτέρω τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για να υποστηρίξουν αυτή την έρευνα, οι ερευνητές έδειξαν σε μια άλλη νέα μελέτη ότι οι πολυφαινόλες δεσμεύονται με τις πρωτεΐνες σε ροφήματα καφέ με γάλα.

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η αντίδραση μεταξύ πολυφαινολών και πρωτεϊνών συμβαίνει και σε ορισμένα από τα ροφήματα καφέ με γάλα που μελετήσαμε. Μάλιστα, η αντίδραση συμβαίνει τόσο γρήγορα που ήταν δύσκολο να αποφευχθεί σε οποιοδήποτε από τα τρόφιμα μελετήσαμε μέχρι σήμερα», δήλωσε η επιστήμονας τροφίμων, Μαριάν Νίσεν Λουντ.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, όταν οι πολυφαινόλες του καφέ συνδυάστηκαν με τα αμινοξέα των πρωτεϊνών στο γάλα, η αποτελεσματικότητα κατά των φλεγμονών αυξήθηκε, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά 2.5 φορές.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα στα πειράματα με κύτταρα. Και αυτό μας έκανε να θέλουμε να καταλάβουμε αυτά τα οφέλη για την υγεία με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Το επόμενο βήμα είναι να μελετήσουμε αυτά τα οφέλη σε ζώα, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button