Ελλάδα

«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες για το Market Pass: Ποιοι θα λάβουν τα πρώτα ποσά στις 3 Μαρτίου

«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες κατά τις οποίες θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα κάνουν αιτήσεις για το Market Pass.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, το οποίο είναι γνωστό και ως «κάρτα αγορών», με το οποίο θα καλύπτεται το 10% του κόστους των τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης. Το Market Pass θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Ήδη έχει εκδοθεί το ΦΕΚ με τις λεπτομέρειες του Market Pass, ενώ πλέον έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις ημερομηνίες και την προθεσμία.

Market Pass: Έως τις 28 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα

Όπως είχε αναφέρει το iefimerida.gr, η πλατφόρμα για το Market Pass επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία κατά τα μέσα Φεβρουαρίου.

Μιλώντας για την ακρίβεια και τη στήριξη των νοικοκυριών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για το Market Pass θα ανοίξει και θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Οι δικαιούχοι του μέτρου στήριξης που θα κάνουν αίτηση έως τις 28 Φεβρουαρίου θα δουν στους λογαριασμούς τους θα χρήματα για τους τρεις πρώτους μήνες, στις 3 Μαρτίου.

«Μπαίνει τον άλλο μήνα και η Κάρτα Αγορών. Η ενίσχυση θα ανέρχεται στο 10% των αγορών. Οι πρώτες πιστώσεις στις 3 Μαρτίου και οι αιτήσεις στις 28 Φεβρουαρίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα του Market Pass θα παραμείνει ανοικτή για αιτήσεις, τουλάχιστον, έως τις 15 Μαρτίου.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το Market Pass θα ισχύει από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023. Ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι ότι κάθε νοικοκυριό θα κάνει μια αίτηση -και όχι διαφορετική αίτηση κάθε μέλος του νοικοκυριού.

Βάσει των τελευταίων δεδομένων προκύπτει ότι οι πρώτες πληρωμές, για το δίμηνο Φεβρουαρίου και Μαρτίου θα γίνουν περί τα μέσα Μαρτίου. Οι επόμενες πληρωμές θα πραγματοποιούνται στις αρχές κάθε μήνα.

Οι δικαιούχοι του market pass

Με το ΦΕΚ ορίζονται οι δικαιούχοι, τα ποσά και οι λοιπές ρυθμίσεις που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή. Οι δικαιούχοι θα κληθούν το επόμενο διάστημα, πιθανότατα μετά τα μέσα Φεβρουαρίου να κάνουν τις δηλώσεις τους, με τα στοιχεία τους μέσω TAXIS για να λάβουν το βοήθημα.

Συγκεκριμένα:

  • Οι άγαμοι για να πάρουν την ενίσχυση θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
  • Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 24.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 1 παιδί ή μονογονεϊκή 2 παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 29.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 2 παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 34.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 3 παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 39.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία οι άγαμοι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι και οι μονογονεϊκές έως 400.000 ευρώ.

Ποιοι «κόβονται»

Από το market pass εξαιρούνται:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.

δ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

ε) Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.

Χορηγείται μία ενίσχυση σε επίπεδο νοικοκυριού -όχι για κάθε μέλος του νοικοκυριού ξεχωριστά. Ως μέλη του νοικοκυριού θεωρούνται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

Τα ποσά του market pass

Παραδείγματα:

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Οικογένεια με ένα παιδί: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Οικογένεια με 2 παιδιά: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Οικογένεια με 3 παιδιά: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Οικογένεια με 4 παιδιά: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.

«Πέναλτι» -20% για κατάθεση σε τράπεζα

Τα παραπάνω ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button