Κόσμος

Κλιματική αλλαγή: Η Μεσόγειος καίγεται, η Βραζιλία παγώνει και ο πλανήτης εκπέμπει SOS

Ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οι θερμοκρασίες ανά τον κόσμο ανεβοκατεβαίνουν επικίνδυνα και η εικόνα της κλιματικής αλλαγής πλέον δεν αποτελεί ένα μακρινό σενάριο αλλά την πιο κοντινή πραγματικότητα. Η Μεσόγειος καίγεται, η Βραζιλία παγώνει και η Μητέρα Γη εκπέμπει σήματα SOS.

Πολλαπλά πύρινα μέτωπα, ασφυκτικές θερμοκρασίες, άνθρωποι και ζώα σε απόγνωση. Κάπως έτσι περιγράφεται η πραγματικότητα που επικρατεί και εξαπλώνεται σε πολλές γωνιές της Γης. Στην Ελλάδα, το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 81 δασικές πυρκαγιές ενώ έχουν καταγραφεί 40 ενεργά πύρινα μέτωπα. «Οι ώρες είναι κρίσιμες και εξαιρετικά επικίνδυνες οι συνθήκες» ενώ η χώρα βιώνει έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών.

Εκτός από την Βαρυμπόμπη, φωτιές έχουν ξεσπάσει στην Εύβοια, τη Μάνη, τη Μεσσηνία. Όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε επιφυλακή και οι ομάδες διάσωσης υπερβαίνουν το ανθρωπίνως δυνατό για να απομακρύνουν τον πύρινο εφιάλτη. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα μας, πλήττουν εδώ και μέρες όλη τη Μεσόγειο. Ενδεικτικά, στην Τουρκία, η μεγάλη φωτιά κατακαίει όλη τη χώρα από την προηγούμενη εβδομάδα, στη Σικελία, η πυροσβεστική κλήθηκε να επέμβει σε τουλάχιστον 250 εστίες το τελευταίο 24ωρο, ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Κατάνι ενώ συνολικά στην Ιταλία ξέσπασαν 900 φωτιές τις τελευταίες 24 ώρες

Από την άλλη, η Βραζιλία, στο νότιο ημισφαίριο βιώνει πρωτοφανές κύμα ψύχους με χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ και χιονοπτώσεις που κάτοικοι ειδικά στις νότιες επαρχίες δεν είχαν ξαναδεί ποτέ στη ζωή τους. Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η νοτιοανατολική Μεσόγειος είναι πιο ευάλωτη, σε σχέση με τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, από ό,τι τα περισσότερα μέρη του πλανήτη, βάσει των προβλέψεων των κλιματικών μοντέλων αλλά και των μετρήσεων του ιστορικού μετεωρολογικού σταθμού του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να αντιμετωπίζει, τα τελευταία χρόνια, καταστροφικές δασικές και περιαστικές πυρκαγιές, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, που σε συνδυασμό με την καταπάτηση δασικών εκτάσεων και την έλλειψη ενημέρωσης του πληθυσμού δημιουργούν ένα επικίνδυνο αποτέλεσμα.

Με μια σφαιρική ματιά, τα τελευταία 150 χρόνια, ο πλανήτης βιώνει μια συστηματική αύξηση της θερμοκρασίας (κατά μέσο όρο περίπου 1 βαθμό Κελσίου), η οποία είναι πιο έντονη την τελευταία 50ετία, με επιτάχυνση της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και της τήξης των πάγων, με επιπτώσεις στην οικονομία, την υγεία, στην επισιτιστική ασφάλεια, στα οικοσυστήματα, όπως αναφέρει η έκθεση του 2018 της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) αλλά και η μελέτη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (Μάρτιος 2020).

Η δεκαετία 2010 – 2020 υπήρξε η θερμότερη καταγεγραμμένη στον πλανήτη από την προ-βιομηχανική περίοδο, με θερμότερη χρονιά το 2020 και το 2016, παρ’ όλο που ο πλανήτης μας βίωσε το φαινόμενο La Nina, που προκαλεί μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Στη Σιβηρία, η θερμοκρασία έφτασε, το 2020, τους 38 βαθμούς, με δραματικά αποτελέσματα και στην αλλαγή του αρκτικού κύκλου παγοποίησης.

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS και απευχόμαστε μια μέρα να συμβεί το παρακάτω…

«Θα΄ρθει μια μέρα που τα δέντρα θα μισήσουν την αχαριστία των ανθρώπων και θα σταματήσουν να παράγουν ίσκιο, θροΐσματα και οξυγόνο. Θα πάρουνε τις ρίζες τους και θα φύγουν. Μεγάλες τρύπες θα μείνουνε στη γη εκεί που ήταν πριν τα δέντρα. Όταν οι άνθρωποι καταλάβουνε τι έχασαν, θα πάνε και θα κλάψουνε πικρά πάνω απ΄αυτές τις τρύπες. Πολλοί θα πέσουνε μέσα. Τα χώματα θα τους σκεπάσουν. Κανείς δεν θα φυτρώσει…”. Αργύρης Χιόνης, Όταν τα δέντρα μισήσουν την αχαριστία των ανθρώπων».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button