Κόσμος

Κολομβία: «Ξέσπασαν» τα μέλη του καρτέλ του βαρόνου ναρκωτικών Οτονιέλ -Αντίποινα για την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Συνεχίζεται ο κύκλος βίας στην Κολομβία, στον «πόλεμο» των καρτέλ ναρκωτικών.

Περίπου εκατό αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές ή κάηκαν ολοσχερώς στη βόρεια Κολομβία σε επιθέσεις μελών του καρτέλ Clan del Golfo, ενέργειες αντιποίνων για την έκδοση του αρχηγού του, του βαρόνου των ναρκωτικών «Οτονιέλ», ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή οι κολομβιανές αρχές.

Μέλη της συμμορίας που διοικούσε ο Οτονιέλ κήρυξαν την Πέμπτη τετραήμερη «ένοπλη απεργία» σε περιοχές όπου έχουν επιρροή: στην Αντιόκια και στους νομούς Κόρδομπα, Σούκρε και Μπολίβαρ.

Τις δύο ημέρες των αντιποίνων της συμμορίας για την έκδοση του αρχηγού της, υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς «πάνω από εκατό οχήματα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ντανιέλ Παλάσιος, προσφέροντας αμοιβή ίση με 7.300 αμερικανικά δολάρια για κάθε πληροφορία που μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψη δραστών των επιθέσεων.

Στην Αντιόκια, δημοσιογράφοι μετέδωσαν πως είδαν πολλά πυρπολημένα φορτηγά στην άκρη δρόμων.

Είδαν ομάδα έξι ενόπλων –ένας έφερε τουφέκι, οι υπόλοιποι ελαφριά όπλα– να σταματούν όχημα και να αναγκάζουν τους επιβαίνοντες να βγουν, προτού το πυρπολήσουν.

Ποιος είναι ο Οτονιέλ

Ο Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα Νταβίντ, η Οτονιέλ, 50 ετών, επικεφαλής της Κλαν, εκδόθηκε την Τετάρτη από την Μπογοτά στη Νέα Υόρκη, όπου θα δικαστεί κυρίως για διακίνηση κοκαΐνης και τη διεύθυνση εγκληματικής συμμορίας από τον Ιούνιο του 2003 ως τον Οκτώβριο του 2021 (την ημερομηνία της σύλληψής του), σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Μπρούκλιν, τον Μπρίον Πις.

Ο Οτονιέλ δήλωσε αθώος την Πέμπτη. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία προβλέπεται να γίνει τη 2η Ιουνίου. Εάν καταδικαστεί, ενδέχεται να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.

Ο υπουργός Άμυνας Διέγο Μολάνο ανακοίνωσε τη «δημιουργία ειδικής μονάδας» του στρατού με αποστολή την «εξάρθρωση» της συμμορίας, η οποία, σύμφωνα με υπολογισμούς του ανεξάρτητου κέντρου μελετών INDEPAZ, διαθέτει ακόμη περίπου 1.700 μέλη.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα αυξηθούν οι περιπολίες σε δρόμους και δήμους για να αποκατασταθεί η τάξη και να προστατευθεί η ελεύθερη κίνηση των προσώπων και των εμπορευμάτων, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Παλάσιος, συνελήφθησαν 44 ύποπτοι για τις επιθέσεις.

Μετά τη σύλληψη του Οτονιέλ, ο Ουίλβερ Χιράλδο και ο Τζοβάνι Χεσούς Άβιλα Βιγιαδιέγο, γνωστοί αντίστοιχα με τα προσωνύμια «Σιπόας» και «Τσικίτο Μάλο», ανέλαβαν την διοίκηση της Κλαν ντελ Γκόλφο. Ο υπουργός Άμυνας Μολάνο ανακοίνωσε χθες πως αυξάνεται το ποσό που προσφέρεται από την Μπογοτά για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψή τους στα 1,2 εκατ. δολάρια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button