Αγροτικά

Κορινθιακή Σταφίδα: Διέξοδο στην Ινδία αναζητούν οι παραγωγοί της Ηλείας

Τα περιθώρια επανεκκίνησης της μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας και της δυναμικής που μπορεί να ανακτήσει μέσα από στοχευμένη στρατηγική επεξεργασίας και τυποποίησης συζητήθηκαν πρόσφατα, κατά τη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Τοπική Κοινότητα Καράτουλα Ηλείας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να ανοίξουν νέα εξαγωγικά μονοπάτια σε χώρες-εμπορικούς συμμάχους, που έχουν τη σταφίδα ως βασικό κρίκο στη διατροφική τους αλυσίδα, όπως είναι η Ινδία, όπου το προϊόν έχει τελική τιμή που κυμαίνεται στα 7-8 ευρώ το κιλό.

Μάλιστα, παρών στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου, Άγγελος Τσαβδάρης, ο οποίος υπογράμμισε με έμφαση ότι με συστηματική συλλογική δουλειά και εναρμόνιση με σύγχρονες πρακτικές μάρκετινγκ μπορεί η Ηλεία να απευθυνθεί σε μια χώρα του 1,5 δισ. κατοίκων, κάτι που για έναν μεμονωμένο παραγωγό θα ήταν ουτοπία.

 

Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), αντιπρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ν. Ημαθίας και στέλεχος της συνεταιριστικής βιομηχανίας Venus Growers, Χρήστος Γιαννακάκης, μετέφερε την εμπειρία του από την οργάνωση των παραγωγών των προϊόντων του τόπου του σε μεγάλους συνεταιρισμούς.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει ήδη δώσει μεγάλη δυναμική στην παραγωγή της Ημαθίας και έχει ανοίξει ορίζοντες τόσο στην εγχώρια όσο και τις διεθνείς αγορές. Ο κ. Γιαννακάκης τόνισε ότι θα πρέπει να οργανωθούν ξανά οι αγρότες της περιοχής σε συνεταιρισμούς και οργανώσεις, καθώς μέσα από οργανωμένους μηχανισμούς μπορούν να ρυθμιστούν αποτελεσματικότερα, τόσο τα θέματα προγραμματισμού της παραγωγής, όσο και η συγκέντρωση και η διαπραγμάτευση με το εμπορικό σύστημα.

Επιστολή

Την ίδια ώρα, το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου Φίλων Σταφίδας υπέβαλε ανοιχτή επιστολή-κραυγή αγωνίας για την κατάσταση που επικρατεί στους σταφιδοπαραγωγούς του Νομού Ηλείας και που αν συνεχιστεί θα οδηγήσει μοιραία στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Ζητά από τον πρωθυπουργό να αποκαταστήσει την ισορροπία στην αγορά του προϊόντος και να αντιμετωπιστεί το προϊόν ως είδος υπό εξαφάνιση, ώστε να παρθούν μέτρα ειδικής προστασίας και μεταχείρισης, τόσο βραχυπρόθεσμα για τη στήριξή της, όσο και μεσομακροπρόθεσμα.

Όπως επισημαίνεται, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός να διασωθεί η καλλιέργεια του εμβληματικού αυτού προϊόντος και αφετέρου να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών της μαύρης σταφίδας και γενικότερα να στηριχθεί η εθνική οικονομία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button