Κόσμος

Κοροναϊός: Ηχηρό καμπανάκι για τη νέα μετάλλαξη – Έρχεται νέο κύμα στην Ευρώπη, αν δεν πειθαρχήσουμε

Αν δεν πειθαρχήσει η Ευρώπη θα την πλήξει και νέο κύμα κορoναϊού, προειδοποιεί ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Κλούγκε, υπογράμμισε ότι κατά τα φαινόμενα η περίοδος των 10 εβδομάδων ύφεσης του κορoναϊού στη Γηραιά Ήπειρο φτάνει πλέον στο τέλος της.

Ένα νέο κύμα μολύνσεων είναι αναπόφευκτο, εφόσον οι πολίτες αλλά και οι κυβερνήσεις δεν πειθαρχούν στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας που επιβάλλονται, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 10%, επεσήμανε, αποδίδοντας το φαινόμενο και στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
«Καλπάζει» η νέα μετάλλαξη

Η ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» παγκοσμίως σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας πανδημικής φάσης, γεμάτης οδυνηρές αναλογίες με το πρόσφατο παρελθόν.

Η Ευρώπη βρίσκεται ήδη στο έλεος του μεταλλαγμένου στελέχους, με σημαντική έξαρση των κρουσμάτων σε πολλά κράτη, όπως η Ρωσία, η Βρετανία και η Πορτογαλία, όπου κρίθηκε αναγκαία η εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων. Ταυτόχρονα, παντού καταβάλλεται αγωνιώδης προσπάθεια επίσπευσης των εμβολιασμών.

Την ίδια στιγμή, σε διεθνείς «παρίες», εξαιτίας της επικυριαρχίας της μετάλλαξης «Δέλτα» στη χώρα τους, έχουν μεταβληθεί οι Βρετανοί.

Τα νέα για τη μετάλλαξη «Δέλτα» δεν είναι ευοίωνα. Οπως διαπιστώθηκε, στο Ισραήλ το 50% των ενηλίκων που προσβλήθηκαν από το μεταλλαγμένο στέλεχος είχε εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Γι’ αυτό η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει εκ νέου τη χρήση μασκών από όλους σε κλειστούς χώρους και την τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι, παρά την έξαρση των νέων κρουσμάτων, δεν έχει καταγραφεί ανάλογη αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία, κάτι που αποδίδεται εξ ολοκλήρου στους εμβολιασμούς.

Η μετάλλαξη «Δέλτα», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι «το πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού που συναντήσαμε μέχρι σήμερα». Εχει ήδη εξαπλωθεί σε 85 κράτη και παντού εκτοπίζει τα παλαιότερα στελέχη και επικυριαρχεί – όπως αναμένεται να συμβεί έως τον Αύγουστο στην Ευρώπη.

Προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα, ο ΠΟΥ συνέστησε τη χρήση μάσκας από όλους, ακόμη και όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και υποδειγματική υγιεινή των χεριών.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής του οργανισμού, δρ Μαριάντζελα Σιμάο, τόνισε ότι «δεν μπορεί κανείς να νιώθει ασφαλής επειδή έχει εμβολιαστεί. Για όλους παραμένει η ανάγκη αυτοπροστασίας από τον ιό». Επίσης, εξήγησε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση της μετάλλαξης στην κοινότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο «όλοι οφείλουν να φορούν μάσκα, να αποφεύγουν τον συνωστισμό, να βρίσκονται σε καλά αεριζόμενους χώρους και να πλένουν τα χέρια τους», κατέληξε.

Ακόμα ένα χρήσιμο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα συμπτώματα της μετάλλαξης «Δέλτα» διαφέρουν από τα κλασικά συμπτώματα της COVID-19 (βήχας, πυρετός, ανοσμία) και θυμίζουν περισσότερο εκείνα ενός θερινού κρυολογήματος. Αρχικά εμφανίζεται πονοκέφαλος και στη συνέχεια πυρετός, συνάχι, καταρροή και πονόλαιμος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button