Τοπικά Νέα

Κορονοϊός: Να κερδηθεί ο χρόνος που χάθηκε

Η κυβέρνηση και οι πολίτες κέρδισαν τη μάχη του κορονοϊού την άνοιξη, με την απόλυτη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν. Δόθηκε χρόνος στο σύστημα υγείας να θεραπεύσει χρόνιες αδυναμίες. Να αυξήσει τον αριθμό των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) και να προσλάβει το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Η επιτυχία της άνοιξης δεν αξιοποιήθηκε. Αστοχίες και αδιανόητη έλλειψη προετοιμασίας χαρακτηρίζουν την καλοκαιρινή περίοδο και την αρχή του φθινοπώρου. Έρχονται δύσκολοι μήνες. Τα σημάδια είναι ήδη ανησυχητικά.

Το ΕΣΥ, που έπρεπε να διαθέτει 3.500 ΜΕΘ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα,  διέθετε 557 κλίνες στην αρχή της πανδημίας. Οι αρμόδιοι υπουργοί δήλωναν πως θα αυξάνονταν σε 1.200 εντός του 2020, ενώ ο στόχος θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 2.000. Σε κάθε περίπτωση, 1.200 κλίνες ΜΕΘ θα ήταν μια μικρή επανάσταση στο χώρο του ΕΣΥ. Δυστυχώς δεν έγινε μέχρι σήμερα κατορθωτό.

Οι ΜΕΘ, σύμφωνα με στοιχεία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είναι 657. Τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται και τρέχουμε το φθινόπωρο μπας και καταφέρουμε οι 657 ΜΕΘ να γίνουν 930. Θα πρέπει να δοθεί αγώνας δρόμου για την αύξηση των κλινών και τη λειτουργική τους ετοιμότητα με την πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το καλοκαίρι άνοιξαν τα τουριστικά σύνορα χωρίς καθολικούς παρά μόνο με δειγματοληπτικούς ελέγχους. Ελέγχθηκε το 1/10 περίπου των εισερχομένων. Τα οφέλη λίγα, ενώ η ζημιά μεγάλη από τη διασπορά των εισαγόμενων κρουσμάτων.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πλοία, μετρό και λεωφορεία, που ενοχοποιούνται για συνωστισμό και υπερμετάδοση, δεν έγινε δυνατό να αποσυμφορηθούν με αύξηση των δρομολογίων και μείωση της επιτρεπόμενης χωρητικότητας.

Στα σχολεία, όπου υπήρχε χρόνος προετοιμασίας και άνοιξαν μια εβδομάδα αργότερα, η προχειρότητα κυριαρχεί. Το φιάσκο με τις μάσκες – κουκούλες και ο ισχυρισμός για Μ.Ο. 17 μαθητών ανά τμήμα δεν αντέχουν σε κριτική. Οι μαθητές συνωστίζονται σε τμήματα 25άρια και 27άρια, με ό,τι αυτό σημαίνει και θα σημαίνει όσο θα μπαίνουμε στον χειμώνα, για τη δημόσια υγεία. Μπορούσαν, υπήρχε χρόνος, να βρεθούν αίθουσες, να προσληφθούν εκπαιδευτικοί και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, ώστε να αναπνεύσει το σύστημα. Κανένας σχεδιασμός και καμία προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Τα κρούσματα στη χώρα και ιδίως στην Αττική βαίνουν αυξανόμενα. Η πολιτεία έχει την πρωταρχική ευθύνη και οφείλει να κινηθεί σχεδιασμένα, γρήγορα, αποτελεσματικά.

Να ενισχύσει άμεσα το σύστημα υγείας με την πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και την αύξηση του αριθμού των κλινών ΜΕΘ.  Να λύσει την υγειονομική βόμβα των  μέσων μαζικής μεταφοράς με την πύκνωση των δρομολογίων και τον έλεγχο της χωρητικότητας. Να βελτιώσει τις συνθήκες στα σχολεία με την αραίωση των τμημάτων και τα δωρεάν test για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Είναι όμως και ώρα προσωπικής ευθύνης. Οφείλουμε, παράλληλα με τη διεκδίκηση των αυτονόητων από την πολιτεία, να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας, τους συμπολίτες μας, τις ευπαθείς ομάδες τηρώντας τα μέτρα προστασίας και υγιεινής (μάσκες, αποστάσεις, συχνό πλύσιμο χεριών).

Να έχουμε στο μυαλό μας πως κορεσμός του συστήματος υγείας σημαίνει απώλειες ανθρώπινων ζωών, καθώς συμπολίτες που έχουν ανάγκη υποστήριξης θα μένουν αβοήθητοι. Να μην υποκύψουμε στο κίνημα ανορθολογισμού που αναπτύσσεται και ενίοτε τροφοδοτείται και από αρνητικά κυβερνητικά μηνύματα με εικόνες εκδήλωσης δήθεν θρησκευτικής πίστης, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Η αυτοπεποίθηση, που χρειάζεται η χώρα και οι πολίτες, χτίζεται με σοβαρότητα και ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας. Επικοινωνιακοί βομβαρδισμοί μιας ωραιοποιημένης εικονικής πραγματικότητας δεν βοηθούν.

* εκπαιδευτικός, τ. δήμαρχος Αετού, δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας, αντιπρόεδρος Ε.Σ. ΠΕΔ Πελ/νήσου

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. Σήμερα είχαμε ξύλο από τα ΜΑΤ, στους χθεσινούς ήρωες της πανδημίας, στους εργαζόμενους των νοσοκομείων που ζητούν ενίσχυση του ΕΣΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button