Κόσμος

Κορωνοϊός: Βελτιώσεις στα εμβόλιά τους σχεδιάζουν AstraZeneca και Johnson & Johnson

Στο… εργαστήριο επιστρέφουν τα σκευάσματα κατά του κορωνοϊού των δύο φαρμακοβιομηχανιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal, η Johnson & Johnson, η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, προχωρούν σε έρευνες πρώτου σταδίου για το κατά πόσον ενδεχόμενες τροποποιήσεις στα εμβόλιά τους κατά του κορωνοϊού θα μπορούσαν να ελαττώσουν ή και να εξαλείψουν τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως σπάνιων αλλά σοβαρών θρομβώσεων που συνδέονται με τα συγκεκριμένα σκευάσματα.

Οι νέες έρευνες επικεντρώνονται σε στοιχεία για τον σχηματισμό των θρόμβων και οι ερευνητές αλλά και οι εταιρείες αισιοδοξούν ότι θα εντοπίσουν την αιτία και ενδεχομένως θα γίνει εφικτός ο ανασχεδιασμός του εμβολίου της AstraZeneca ως το 2022, αν και οι λιγότερο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι ακόμα είναι νωρίς για να διαπιστωθεί αν είτε τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν είτε εάν αυτό θα είχε νόημα από εμπορική άποψη.

Εκπρόσωπος της Johnson & Johnson είπε ότι η εταιρεία υποστηρίζει «τη συνεχή έρευνα και ανάλυση καθώς συνεργαζόμαστε με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και διεθνείς υγειονομικές αρχές υγείας». Από την πλευρά της, η AstraZeneca έχει πει ότι «συνεργάζεται ενεργά με τις ρυθμιστικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα για να κατανοήσει αυτά τα εξαιρετικά σπάνια γεγονότα θρόμβωσης, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση και την κατάλληλη θεραπεία».

Πέρα από την επιστημονική δυσκολία του εγχειρήματος, οι τροποποιήσεις ενδέχεται να απαιτήσουν αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εμβολίων και νέες άδειες από τις ρυθμιστικές αρχές. Καμιά απ’ τις δύο φαρμακευτικές εταιρείες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχόλιο του δημοσιεύματος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button