ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Κορώνη: Το στολίδι της Μεσσηνίας

Αφιέρωμα του reader.gr

Η όμορφη Μεσσηνία, ένας τόπος αντιθέσεων και εκπλήξεων, κρύβει τους θησαυρούς της εκεί που σκάει το κύμα και μπορείς να το διαπιστώσεις με μια απόδραση στην Κορώνη. Χτισμένη στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την πόλη της Καλαμάτας, η γραφική και αρχοντική Κορώνη είναι μια από τις ωραιότερες μικρές ελληνικές πόλεις.

Πολύχρωμη, απλωμένη στην πλαγιά, με το ενετικό κάστρο στην κορυφή και τη θάλασσα στα πόδια της, εκπέμπει μια αίσθηση γαλήνης και γοητεύει τον επισκέπτη από την πρώτη βόλτα. Τα στενά ανηφορικά δρομάκια, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, το όμορφο λιμάνι, γεμάτο ψαροκάϊκα και ιστιοφόρα, τα γραφικά μαγαζάκια και οι υπέροχες παραλίες της περιοχής δίνουν μια νησιωτική αίσθηση που κάνει την Κορώνη μοναδική.

Κορώνη, Μεσσηνία

Αφού περιπλανηθείτε στα στενά της, θα κατηφορίσετε στην προκυμαία με τον πεζόδρομο μπροστά στο λιμάνι για να χαζέψετε την περατζάδα, να δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι και ελληνική κουζίνα με ντόπια υλικά σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες ή να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα τη θάλασσα και το κάστρο.

Κορώνη, Μεσσηνία

Το ξακουστό και επιβλητικό κάστρο της Κορώνης, που στέκει αγέρωχο πάνω από την όμορφη κωμόπολη, χτίστηκε από τους Ενετούς στα τέλη του 13ου αιώνα πάνω στα ερείπια βυζαντινού φρουρίου. Η στρατηγική του θέση -επάνω στο ψηλότερο σημείο της χερσονήσου- το καθιστούσε ιδανικό σημείο για την επίβλεψη όλης της περιοχής.

Κάστρο Κορώνης, Μεσσηνία

Το κάστρο της Κορώνης είναι ένα εξαίρετο δείγμα βενετσιάνικης οχυρωματικής τεχνικής με ογκώδεις πύλες, υπόγεια περάσματα, στιβαρά τείχη και τετράγωνους πύργους. Μάλιστα, εξακολουθεί να κατοικείται ακόμη και σήμερα. Κάντε μια βόλτα στα καλντερίμια του για να δείτε τα ερείπια του ναού της Αγίας Σοφίας και το επισκέψιμο παλαιοημερολογίτικο γυναικείο μοναστήρι του Τίμιου Προδρόμου, αλλά και για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα στην Κορώνη και στο Μεσσηνιακό κόλπο.

 

Το γραφικό Βασιλίτσι

Βασιλίτσι, Μεσσηνία

Αφού κάνετε τη βόλτα σας στην Κορώνη, αξίζει να επισκεφτείτε και το γραφικό Βασιλίτσι, ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά της Μεσσηνίας. Πρόκειται για ένα ημιορεινό οικισμό που εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα, σε απόσταση 7 χλμ. νοτιοδυτικά από την Κορώνη. Εδώ θα βολτάρετε ανάμεσα σε παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, θα δείτε την ωραία εκκλησία του Αγίου Βασιλείου και θα φάτε στου Νίκου, την καλύτερη ταβέρνα της περιοχής. Στα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνονται οι κοντινές παραλίες, όπως το Αμμούδι με την τεράστια σπηλιά, το Καλαμάκι και άλλες παραλίες της ευρύτερης περιοχής νότια της Κορώνης.

 

Παραλίες για κάθε γούστο

Η παραλία Ζάγκα με την υπέροχη χρυσαφένια αμμουδιά, η οποία αρχίζει από τους νότιους πρόποδες του κάστρου και εκτείνεται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων προς τα δυτικά, είναι η δημοφιλέστερη λύση για μπάνιο στην Κορώνη. Κατά μήκος της υπάρχουν ταβέρνες, ενοικιάζομενα δωμάτια και beach bars.

Παραλία Ζάγκα, Κορώνη

Η δυτική της προέκταση λέγεται Μεμί και είναι εξίσου όμορφη, με χρυσή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Πρόκειται για μία από τις παραλίες της νότιας Πελοποννήσου όπου έρχονται κάθε χρόνο μετά τον Μάιο οι χελώνες Caretta caretta για να γεννήσουν. Άλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε είναι οι οργανωμένες Περούλια, Αμμούδι και Καλαμάκι, αλλά και οι μικρές και ανοργάνωτες Άγιος Νικόλαος και Κρυονέρι.

Παραλία Μεμί, Κορώνη

 

Διαμονή

Τα νεόδμητα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα Τάκης Μπίζος, σε ένα κτήμα τεσσάρων στρεμμάτων λίγο έξω από την Κορώνη, απολαμβάνουν πανοραμική θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο.


Takis Bizos Apartments

Σε απόσταση αναπνοής από την Κορώνη, το Camvillia Resort είναι ένα συγκρότημα ανεξάρτητων κατοικιών που υπόσχεται να καλύψει τις ανάγκες κάθε επισκέπτη. Μια καλή επιλογή είναι και τα μεγάλα και αυτόνομα διαμερίσματα Driopes Villas, σε απόσταση 500 μ. από την πιο όμορφη παραλία της Κορώνης.

Το κλασικό Sofotel, το Hotel Diana, με θέα στο παραθαλάσσιο δρόμο της Κορώνης, καθώς και τα Zaga Milos και Αkti Zaga Apartments στην παραλία Ζάγκα είναι μερικές ακόμη καλές επιλογές.

Αν θέλετε να μείνετε στο Βασιλίτσι, σας προτείνουμε το Koukou House, μια όμορφη και πλήρως εξοπλισμένη διώροφη κατοικία πάνω σε λόφο, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 8 άτομα.

 

Φαγητό, γλυκό & ποτό

Η στάση για φαγητό στη φημισμένη ταβέρνα του Νίκου, στο Βασιλίτσι, είναι must. Στην πέτρινη αυλή του θα φάτε εξαιρετικά ψητά στα κάρβουνα και μαγειρευτά με προϊόντα από τον κήπο του.


Ταβέρνα Νίκος

Στην Κορώνη αξίζει να δοκιμάσετε τις περιποιημένες ποικιλίες στο μεζεδοπωλείο Η Συνάντηση (Βαρβουτσής), τα ψητά κρεατικά και μαγειρευτά του Μπόγρη, τα ψαρικά στον Καγκελάριο και στον Παλιό Καγκελάριο και την προσεγμένη κουζίνα στο εστιατόριο Παρθενών.

Στην παραλία Μεμί υπάρχουν γραφικές ταβέρνες που σερβίρουν καλό φαγητό, όπως η Κυανή Ακτή, το Λιμανάκι, το Κρυονέρι και ο Φουμαριστής.


Η Συνάντηση

Για να γλυκαθείτε, επισκεφθείτε το παλιό ζαχαροπλαστείο Αθηναϊκόν που φημίζεται για το γαλακτομπούρεκό του.

Για βραδινό ποτό, θα βγείτε στα μπαράκια της προκυμαίας Roses (o Παντελής θα σας φτιάξει τα καλύτερα cocktails), Versus, Jasmine και Senal.

Τέλος, αξίζει να δοκιμάσετε και να προμηθευτείτε ελαιόλαδο από τη διάσημη κορωνέικη ποικιλία. Σας προτείνουμε να κάνετε μια στάση στο Kiari Deli, ένα μαγαζί τοπικών προϊόντων με εξειδίκευση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το κρασί.

 

Δείτε τις ομορφιές της Κορώνης στο παρακάτω βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button