Οικονομία

Κουρεμένα ενοίκια: Έρχεται η… λυπητερή – Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιστρέψουν λεφτά στο κράτος

Οι έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ στους εν λόγω φορολογούμενους ήταν εξονυχιστικοί, και αποδείχθηκε ότι είχαν εισπράξει τις αποζημιώσεις από το κράτος για κουρεμένα ενοίκια στο διάστημα Μαρτίου – Ιουλίου 2021, με… λαθροχειρίες.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ βρέθηκαν σε πρώτη φάση, όλοι εκείνοι που ενώ έλαβαν τις κρατικές αποζημιώσεις, στη συνέχεια δεν υπέβαλαν τις προβλεπόμενεςε δηλώσεις Covid ή εισέπραξαν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που δικαιούνται.

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει να συντάσσει τις σχετικές λίστες με τα ονόματα και τα ΑΦΜ εκμισθωτών και υπεκμισθωτών που έχουν λάβει αποζημιώσεις χωρίς να τις δικαιούνται. Την ίδια στιγμή με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου καθορίζεται η διαδικασία αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της αποζημίωσης των εκμισθωτών για τα μισθώματα μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2021.

Για τους συγκεκριμένους μήνες τα ενοίκια ήταν «κουρεμένα» έως και 100% και η αποζημίωση έφθανε έως και το 80% των «χαμένων» ενοικίων.

Οι έλεγχοι των μισθώσεων

Οι έλεγχοι στα στοιχεία των μισθώσεων που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ αποκάλυψαν χιλιάδες περιπτώσεις που δεν πληρούσαν τους όρους της λήψης αποζημίωσης.

Τώρα δρομολογείται η διαδικασία αναζήτησης των συγκεκριμένων ποσών η οποία διενεργείται από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου Οικονομικών βάσει των στοιχείων που αποστέλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων . Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για την επιστροφή των αποζημιώσεων στο κράτος από τους ιδιοκτήτες ακινήτων ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Η ΑΑΔΕ δημιουργεί και αποστέλλει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου Οικονομικών:

  • αναλυτική κατάσταση, ανά Α.Φ.Μ., των δικαιούχων εκμισθωτών/υπεκμισθωτών που εισέπραξαν την αποζημίωση, ξεχωριστά για κάθε ένα από τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο και δεν υπέβαλαν «Δήλωση Covid» εντός της εκάστοτε οριζόμενης προθεσμίας και καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του καταβληθέντος ποσού ή υπέβαλλαν «Δήλωση Covid» από την εκκαθάριση της οποίας προκύπτει ποσό αποζημίωσης μικρότερο της καταβληθείσας προκαταβολής και καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του υπερβάλλοντος καταβληθέντος ποσού, καθώς και
  • συγκεντρωτική κατάσταση, ανά Α.Φ.Μ., των ως άνω υπόχρεων επιστροφής, με το συνολικό για το ως άνω χρονικό διάστημα αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί.

Οι καταστάσεις είναι σε ηλεκτρονική μορφή και περιλαμβάνουν τα πλήρη στοιχεία των υπόχρεων επιστροφής (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, επωνυμία, διεύθυνση κατοικίας/έδρας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, Α.Φ.Μ., Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος) και το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, ολογράφως και αριθμητικώς.

  • Βάσει της συγκεντρωτικής κατάστασης η ΓΔΟΥ αναζητεί την αποζημίωση που έχει καταβληθεί αχρεώστητα, εκδίδοντας καταλογιστική πράξη με το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό συνολικά.
  • Το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό βεβαιώνεται και εισπράττεται ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, κατά τις διατάξεις του ν.δ. 356/1974 (Α’ 90) Περί Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.), στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδου (Α.Λ.Ε.) 1590789001 «Λοιπές Επιστροφές Ποσών». Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής, το προς ανάκτηση ποσό επιβαρύνεται επιπλέον με τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής του άρθρου 6 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button