Οικονομία

Κρυφές απειλές για τις γονικές παροχές

Με την ενεργοποίηση από την 1η Οκτωρβίου 2021 της ρύθμισης που προβλέπει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές σε συγγενείς α κατηγορίας, χιλιάδες φορολογούμενοι έσπευσαν να υποβάλουν δηλώσεις, δωρίζοντας στα παιδιά τους, τα εγγόνια ή τους γονείς τους χρηματικά ποσά, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα φόρο.

Ωστόσο ο πρώτος έλεγχος των δηλώσεων που υποβλήθηκαν με email στην Εφορία έδειξε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι ενώ έχουν δηλώσει τα χρηματικά ποσά που αλλάζουν χέρια, δεν έχουν συνυποβάλει με τη δήλωση το παραστασικό της τράπεζας που αποδεικνύει ότι η μεταφορά των χρημάτων έγινε μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Μόλις εκδοθεί η εγκυκλιος η οποία θα ξεκαθαρίζει το νέο τοπίο στις γονικές παροχές και δωρεές διαμορφώθηκε μετά την άυξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ, η εφορία θα καλέσει τους φορολογούμενους που δώρισαν χρήματα να προσκομίσουν αποδειικτικό της τράπεζας που ξέχασαν να συνυποβάλουν με τη δήλωση της γονικής παροχής.

Τα μυστικά

  • Οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν τους μπελάδες με την εφορία κατά τη γονική παροχή χρηματικών ποσών θα πρέπει να γνωρίζει τα εξής:
  • Από την 1η Οκτωβρίου 2021 καταργήθηκε η υποχρέωση καταβολής φόρου 10% για οποιαδήποτε γονική παροχή ή για οποιαδήποτε δωρεά χρηματικού ποσού μεταξί των συζύγων ΄από παππού – γιαγιά σε εγγόνι, εφόσον σ εκάθε περίπτωση το δωριζόμενο ποσό δεν υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ.
  • Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστοτικών ιδρυμάτων. Δηλαδή υα χρήματα θα πρέπει να είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό.
  • Δεν υπάρχει απαλλαγή και φορολογούνται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ με γονικές παροχές μετρητών.
  • Οι γονείς μπορούν πλέον χωρίς καμία επιβάρυνση να δίνουν στα παιδιά τους χρηματικά ποσά μεγάλου ύψους προκειμένου εκείνα να αγοράσουν σπίτια, οικόπεδα, αυτοκίνητα με πλήρη κάλυψη του «πόθεν έσχες» και των τεκμηρίων διαβίωσης της Εφορίας.
  • Οι φορολογούμενοι που δίνουν τα χρήματα θα πρέπει να προσέξουν ΄σωτες να καλύπτουν τα χωριζόμενα ποσά με βάση τα αποκτειθέντα εισοδήματα και έσοδάς τους, διότι οι συγκεκριμένες παροχές και δωρεές θεωρούνται για αυτούς τεκμήρια και κινδυνεύουν να φορολογηθούν για τα χρήματ απου δωρίζουν.
  • Για να μπορέσει κάποιος να κάνει στη φορολογική του δήλωση χρήση ποσού που έχει προέλθει από δωρεά ώστε να καλύψει τα τεκμήρια, αυτή θα πρέπει να δηλωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Μόνο ηλεκτρονικά

Τέλος στις επισκέψεις στην ΕΦορία για γονικές παροχές και δωρεές ετοιμάζεται να βάλει η ΑΑΔΕ. Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφ΄ρμα myproperty για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου γονικής παροχής και δωρεών.

Οπως ισχύει για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης θα γίνεται έλεγχος και θα εκδίδεται αυτόματα η ταυτότητα οφειλής με το ποσό φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση μεταβίβασης περιουσίας η αξία της οποίας υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button