ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Κυπαρισσία: Eκδήλωση μνήμης στο μνημείο της «Ελληνίδας μάνας» Ελένης Ιωαννίδη [εικόνες]

 

main


Την «Μάνα του έπους του ’40», ηρωίδα Ελληνίδα Μητέρα, Ελένη Ιωαννίδη, τίμησαν και φέτος στην Κυπαρισσία, στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου 1940!

Εκδηλώσεις στη μνήμη της ηρωίδας Ελληνίδας μάνας του έπους του 1940, στο πρόσωπο της Ελένης Ιωαννίδη, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Κυπαρισσία. Στο χώρο που έχει στηθεί ο ανδριάντας της, στην οδό Αθανασίου Ιωαννίδη, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία συγγενικών της προσώπων, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας με την συμμετοχή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας, ενώ τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Κυπαρισσίας.

Με το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης έγινε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη της, ενώ στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.


Η Ελένη Ιωαννίδου δεν λύγισε ούτε στον θάνατο. Πρόκειται για την γυναίκα που ανακηρύχτηκε σύμβολο της Ελληνίδας μάνας του ’40.

Η Ελένη Ιωαννίδου ήταν μία από τις εκατοντάδες μάνες που έχασαν τα παιδιά τους στον πόλεμο. Βρήκε όμως το κουράγιο κι έστειλε ένα συγκλονιστικό τηλεγράφημα στον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξανδρο Κορυζή, λέγοντάς του, ότι για την Πατρίδα θα θυσίαζε και τα υπόλοιπα παιδιά της.

«Προς τον Πρόεδρον της Κυβερνήσεως κ. Αλ. Κορυζήν

Ο υιός μου Ευάγγελος Ιωάννου Ιωαννίδης απωλέσθη εις τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσαρας ήδη υπηρετούντας Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον Ιωάννου Ιωαννίδην να εκδικηθώσιν τον θάνατον του αδελφού των.

Κρατώ εις εφεδρείαν άλλους τέσσαρας Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον Ιωάννου Ιωαννίδην, κλάσεων 1917 και νεωτέρων.

Παρακαλώ κληθώσιν ονομαστικώς και ούτοι εις πάσαν περίπτωσιν ανάγκης της πατρίδας ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου προς εκδίκησιν εχθρού.

Γνωρίσατε βασιλέα μας ότι ύστατον επιφώνημά μου θέλει είναι:

Ζήτω η Πατρίς!

Ελένη Ιωάννου Ιωαννίδου,

Κυπαρισσία 2 Φεβρουαρίου 1941»

Η Ελένη Ιωαννίδου έχει τιμηθεί από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και το Δήμο Κυπαρισσίας, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, όπου ανακηρύχθηκε «σύμβολο της Ελληνίδας μητέρας του Έπους του 1940» και το 2009 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός της.

0

1

2

3

4

5


Να σημειωθεί πως νωρίτερα το πρωί έγινε κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές και αθλητικά σωματεία στο ηρώο της Επάνω Πόλης Κυπαρισσίας με επικεφαλής τους καθηγητές και δασκάλους.

12


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.