Αγροτικά

Κόστος παραγωγής – Σε αχαρτογράφητα νερά οι λιπάνσεις και οι εαρινές σπορές

Σε καθεστώς αβεβαιότητας παραμένουν οι αγρότες, καθώς η στιγμή της λήψης αποφάσεων πλησιάζει. Με τον Φεβρουάριο να ξεκινά και τη σπορά των ανοιξιάτικων καλλιεργειών να απασχολεί όλο και περισσότερο, οι προβλέψεις για την εξέλιξη του κόστους παραγωγής αποτελούν ένα δυσεπίλυτο αίνιγμα. Προς το παρόν, η πολυπόθητη αποκλιμάκωση στη διεθνή αγορά λιπασμάτων δεν φαίνεται να κάνει την εμφάνισή της.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στις ΗΠΑ, μόλις μία από τις επτά βασικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή λιπασμάτων παρουσίασε μείωση στην τιμή της και μάλιστα πολύ μικρή. Η μέση τιμή στο φωσφορικό διαμμώνιο κινήθηκε στα 863 δολάρια/τόνο, ενώ η τιμή της ουρίας σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό, φτάνοντας τα 913 δολάρια/τόνο. Στην Ευρώπη, η έλλειψη αυτονομίας στην παραγωγή φυσικού αερίου επιδεινώνει την κατάσταση από την οποία επηρεάζονται και οι Έλληνες παραγωγοί.

Σύγκρουση στην ΕΕ για την κατάσταση στα λιπάσματα

Τη στιγμή που οι αγρότες στις ΗΠΑ είδαν κάποια αποκλιμάκωση στην αγορά λιπασμάτων μετά τα μέσα Ιανουαρίου, στην Ευρώπη η κατάσταση είναι διαφορετική. Το κόστος του φυσικού αερίου συνεχίζει να διατηρεί αυξητικές τάσεις, γεγονός που οδηγεί οικονομικούς αναλυτές να προβλέπουν ότι η ευρωπαϊκή αγορά μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειμμα της τάξης του 9%, με επίκεντρο τα αζωτούχα λιπάσματα.

Πέραν της μη διαφαινόμενης άμεσης αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου, ο νέος κύκλος τεταμένων σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας λόγω της διένεξης της τελευταίας με την Ουκρανία επιτείνει την πολυπλοκότητα στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο που προσπαθεί να πραγματοποιήσει υπολογισμούς, με κίνδυνο να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή, είναι πότε θα ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται η αγορά εφοδίων και να αποσυμπιέζονται οι τιμές. Ερωτώμενος από ιρλανδική αντιπροσωπεία, ο αναπληρωτής επικεφαλής της μονάδας για τις αγορές του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ, Fabin Santini, απάντησε: «Αναφορικά με το πόσο θα διαρκέσει η υπάρχουσα κατάσταση είναι όπως λέμε “όλα τα λεφτά”. Προφανώς, η εξέλιξη της αγοράς λιπασμάτων συνδέεται με τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας. Αυτό που φαίνεται είναι ότι για φέτος, αν και θα υπάρξει μερική αποκλιμάκωση, η κατάσταση δεν αναμένεται να επανέλθει στα μέχρι πρότινος κανονικά επίπεδα».

O ίδιος διαβεβαίωσε ότι είναι απίθανο να υπάρξει πρόβλημα με την επάρκεια λιπασμάτων για να εισπράξει την απάντηση από εκπρόσωπο Ιρλανδών αγροτών: «Τι νόημα έχει να έχουμε λιπάσματα, αν δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε;». Έτερο μέλος της επιτροπής ανέφερε ότι το κόστος στα λιπάσματα έχει αυξηθεί κατά 250%, ενώ η ουρία αυξήθηκε από 314 ευρώ/τόνο σε 905 ευρώ/τόνο.

Οι επιπτώσεις στην παραγωγικότητα

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, οι Έλληνες, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι παραγωγοί αναμένεται να κινηθούν αμυντικά ενόψει των εαρινών καλλιεργειών, σε μια προσπάθεια να μην πέσουν εκτός προϋπολογισμού. Όπως μας είπαν παραγωγοί από όλο το φάσμα των δενδροκαλλιεργειών, είναι δεδομένο ότι πολλοί συνάδελφοι θα μειώσουν την ποσότητα των λιπασμάτων ή δεν θα ρίξουν καθόλου λίπασμα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις γεωπόνων, με τους οποίους έχει συνομιλήσει η «ΥΧ», κάνουν λόγο για σημαντική μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις αραβοσίτου, ενώ στο βαμβάκι, παρά το γεγονός ότι το μομέντουμ της αγοράς είναι θετικό, το κόστος της άρδευσης τρομάζει. Στα κείμενα που ακολουθούν, παρουσιάζεται με εκτενές ρεπορτάζ η αποτύπωση της κατάστασης στην αγορά γεωργικών εφοδίων και οι επιπτώσεις σε μια εμβληματική καλλιέργεια, όπως είναι αυτή του ελαιολάδου.

Η επιλογή της καλλιέργειας, πέραν της σημαντικής θέσης της στο αγροτικό γίγνεσθαι, έγινε πρώτον γιατί αποτελεί οδηγό και για τις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες και δεύτερον γιατί πρόσφατα δημοσιεύθηκε εκτενής έρευνα σε 36 χώρες, που παρουσιάζει μια πρωτοφανή κατάσταση στην ελαιοπαραγωγή. Στις επόμενες σελίδες μπορείτε να διαβάσετε ενδιαφέροντα αποσπάσματά της.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button