Αγροτικά

Λάθος οι προδιαγραφές του ΠΟΠ Καλαμάτα, κινδυνεύουν λάδια της Μεσσηνίας

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Πολλά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της Μεσσηνίας θα κινδυνεύσουν να αφαιρεθεί από την ετικέτα τους η ένδειξη “ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Καλαμάτα”, εάν δεν διορθωθούν οι προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί ώστε τα λάδια του Νομού να μπορούν να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη ένδειξη. Την προειδοποίηση αυτή έκανε η έγκυρη και καταξιωμένη κριτής της ποιότητας του ελαιολάδου, στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου μέχρι πρόσφατα που συνταξιοδοτήθηκε, εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, Έφη Χριστοπούλου. Επίσης τόνισε ότι εκτός από τη διόρθωση των προδιαγραφών θα πρέπει να δημιουργηθεί και το οργανοληπτικό προφίλ του ΠΟΠ Καλαμάτα, όπως και όλων των ΠΟΠ, ώστε να ενισχύσουν την οργανοληπτική τους ταυτότητα…

Η Έφη Χριστοπούλου, το Σάββατο το απόγευμα, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου “Kalamata Olive Oil Awards” του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας, ανέφερε ότι τα προβλήματα με τις προδιαγραφές των ΠΟΠ στην Ελλάδα είναι “τεράστια”.

Ειδικότερα για το ΠΟΠ Καλαμάτα άφησε να εννοηθεί ότι κάποιες από τις προδιαγραφές είναι εκτός πραγματικότητας. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι στις προδιαγραφές του ΠΟΠ Καλαμάτα καθορίζονται ως ανώτερο όριο,  όσον αφορά τις ολικές στερόλες, τα 1.100mg/kg. Υπογράμμισε όμως ότι η ποικιλία Κορωνέικη, δηλαδή η ποικιλία του ΠΟΠ Καλαμάτα, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει αυτό το όριο, που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος πολλά ελαιόλαδα της Μεσσηνίας να μην μπορούν να φέρουν αυτή την ένδειξη. Επιπλέον η κ. Χριστοπούλου σημείωσε πως στις προδιαγραφές των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ΠΟΠ Καλαμάτα έχει προσδιοριστεί ως όριο για το φρουτώδες η τιμή από το 3 έως το 5, όμως, συνέχισε, η Κορωνέικη μπορεί να έχει φρουτώδες και πάνω από 5 και ότι ο υψηλός αριθμός του φρουτώδους επιδρά θετικά στην οργανοληπτική ποιότητα του ελαιολάδου.

Το ίδιο σοβαρό ζήτημα έχει επισημάνει και το Εργαστήριο Καλαμάτας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “Δήμητρα”, το οποίο, με την οικονομική υποστήριξη των Δήμων της Μεσσηνίας, ξεκινάει την εκπόνηση μελέτης για την αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της χημικής σύστασης των παρθένων ελαιολάδων της Κορωνέικης ποικιλίας. Σκοπός είναι τα αποτελέσματα της μελέτης να αξιοποιηθούν για την διόρθωση των προδιαγραφών του ΠΟΠ Καλαμάτα. Όμως η μελέτη αυτή θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί…
Στ.Μ. | kalamatajournal.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button