Ελλάδα

Λέκκας για φωτιές: Υπολογίζω πως θέλει μια δεκαετία για να ανακάμψουν οι περιοχές, ως έναν βαθμό

«Σε μια δεκαετία περίπου» και υπό προϋποθέσεις, υπολογίζει τον χρόνο αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά, ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Ερωτηθείς για το πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να υπάρξει αποκατάσταση στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, ο κ. Λέκκας ανέφερε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» πως «ο χρόνος ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και ουσιαστικά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τι δυναμικό υπάρχει σε μια περιοχή για να ανακάμψει».
Πώς ανέκαμψε η Ηλεία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007;

Μάλιστα, έδωσε και ένα παράδειγμα, αναφερόμενος στις καταστροφικές φωτιές στην Ηλεία, το 2007. «Είχαμε να κάνουμε με μια τεράστια καταστροφή της τάξεως των δύο εκατομμυρίων στρεμμάτων και πιο πάνω. Και η περιοχή με κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν, εύστοχες, όχι πολλές, ανέκαμψε μέσα σε τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια».

Και συνέχισε: «Δηλαδή έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που έχει υψηλό δυναμικό ανάκαμψης. Και αυτό το έχει λόγω των βροχοπτώσεων των πολλών, των γόνιμων εδαφών και ας το πως, των πετυχημένων παρεμβάσεων ή μη επεμβάσεων. Γιατί πολλές φορές οι επεμβάσεις καταλήγουν να είναι αρνητικές. Έτσι λοιπόν, στην Ηλεία, έβλεπε πως το δάσος αποκαταστάθηκε».

«Υπάρχουν και περιοχές που δεν αποκαθίστανται ποτέ»

Όμως, εξέφρασε πως «υπάρχουν κι άλλες περιοχές που δεν αποκαθίστανται ποτέ. Δεν είναι θέμα. Υπολογίζω πως σε μία δεκαετία, εφόσον όλα πάνε καλά, εφόσον κάνουμε επιτυχημένες παρεμβάσεις και εφόσον δεν συμβεί άλλη πυρκαγιά, γιατί αυτό είναι κομβικό. Γιατί εκεί τελειώνει μια και έξω η περιοχή. Μια δεκαετία θέλει να ανακάμψει ως ένα βαθμό. Μην θεωρήσουμε ότι θα δούμε εικόνες όπως την είχαμε συνηθίσει».

Σε ό,τι αφορά στο γεωπεριβάλλον, «θα πρέπει να γίνουν πολύ ήπιες παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και τη μόλυνση των εδαφών». Πάντως, όσο για το αν θα δούμε νέα πυρκαγιά σε κάποια από τις πληγείσες περιοχές, τόνισε πως δεν είναι απίθανο καθώς είναι ένα φυσικό φαινόμενο.
«Εκτιμώ ότι έχουν καεί εκτάσεις της τάξεως των 500 χιλιάδων στρεμμάτων»

«Θεωρώ ότι σήμερα είναι μια καλή μέρα από άποψη συνθηκών, για να θέσουμε υπό έλεγχο και τη φωτιά στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια. Οι άνεμοι όπως φαίνεται θα είναι χαμηλής έντασης, και υπάρχουν και περισσότερα μέσα σήμερα για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς. Πρέπει να λάβουμε, βέβαια, υπόψιν ότι το σύστημα όλο έχει καταπονηθεί τόσες μέρες», είπε ο κ. Λέκκας.

Εκτιμώντας για τις εκτάσεις γης που καταστράφηκαν, τόνισε πως «θεωρώ πως οι εκτάσεις που έχουν καεί είναι της τάξεως των 500 χιλιάδων στρεμμάτων, αλλά αυτό θα φανεί στη συνέχεια. Έχουμε να κάνουμε με μία περιβαλλοντική καταστροφή που είναι διαφορετική από θέση σε θέση. Το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίσουμε και άλλες απειλές, οι οποίες συνοδεύουν τα πλημμυρικά φαινόμενα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button