Οικονομία

Λίγες ώρες ακόμη για να δηλωθούν οι επαγγελματικοί λογαριασμοί αλλιώς πρόστιμα

Πόσα θα κληθούν να πληρώσουν όσοι δεν δηλώσουν το λογαριασμό στην ΑΑΔΕ

Λίγες ώρες διορία έχουν όσοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στην ΑΑΔΕ. Πρόκειται για επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι πλέον να δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα (κάρτες) μέσω τερματικών POS.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ δεν δίδεται καμία παράταση και όσοι δεν δηλώσουν τον επαγγελματικό λογαριασμό είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ. Για όσους κάνουν τη δήλωση αλλά εκπρόθεσμα προβλέπεται ποινή τουλάχιστον 100 ευρώ.

Από αύριο που λήγει η προθεσμία, η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει διασταυρώσεις και ελέγχους για τη δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών.
Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό

Υπόχρεοι να δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό είναι όσοι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμές με κάρτες μέσω POS, ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

Οι συναλλαγές που αφορούν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου, μέσω των Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010 ανεξαρτήτως του μέσου συναλλαγής, διενεργούνται μέσω Επαγγελματικού Λογαριασμού, που έχει δηλωθεί σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία.

Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί δηλώνονται με χρήση του Αριθμού Λογαριασμού Πληρωμών. Εφόσον υπάρχει ΙΒΑΝ, δηλώνονται υποχρεωτικά με τη μορφή αυτή και επιβεβαιώνονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010. Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης του Λογαριασμού, η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίηση του.

Δήλωση ίδιου επαγγελματικού λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται και η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίηση των λογαριασμών.

Οι δικαιούχοι πληρωμής υποχρεούνται να δηλώσουν όλους τους επαγγελματικούς λογαριασμούς, σε περίπτωση που οι ανωτέρω συναλλαγές διενεργούνται σε πλέον του ενός λογαριασμού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button