Δήμος Μεσσήνης

Λείπει αυτό που οραματίζεται η Μεσσήνη από τις προμελέτες για την προστασία-ανάδειξη του Πάμισου

Στις προμελέτες για την προστασία και ανάδειξη του Πάμισου δεν περιλαμβάνεται αυτο που ζητούσε περισσότερο και οραματιζόταν η Μεσσήνη, πέρα από την αντιπλημμυρική θωράκιση, δηλαδή έργο καταφυγίου αλιευτικών και τουριστικών σκαφών στο Κουλτούκι της Μπούκας και η σύνδεση του προβλεπόμενου ποδηλατόδρομου του Πάμισου με τη Μπούκα. Η απουσία όμως αυτών των κορυφαίων έργων από τις προμελέτες προκάλεσε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης μια ακόμη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του δημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλου και του πρώην δημάρχου Γιώργου Τσώνη, ανεξάρτητου σήμερα δημοτικού συμβούλου. Ο δεύτερος κατηγόρησε τον πρώτο για “ξεπούλημα” του Δήμου και για “πολύ σκοτεινά παιχνίδια”, ενώ ο δεύτερος τον χαρακτήρισε “λαϊκιστή” και “συκοφάντη”…

Εκπρόσωποι των γραφείων που εκπόνησαν τις προμελέτες παραβρέθηκαν χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, όπου η μηχανικός, Ιωάννα Ζαλαχώρη, ενημέρωσε για τα έργα που αυτές προβλέπουν και κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τους φορείς να κάνουν τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους ενόψει της εκπόνησης των οριστικών μελετών.

Η κ. Ζαλαχώρη σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι μελέτες που έχουν μέχρι τώρα εκπονηθεί, δείχνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο του Πάμισου, γι’ αυτό και οι προμελέτες  προβλέπουν διευθετήσεις της κοίτης με συρματοκιβώτια και διαπλατύνσεις, ευρείες παρεμβάσεις στο φράγμα του Άρι κ.ά. Επιπλέον όμως προβλέπονται ήπιες αναπλάσεις που θα αναδείξουν αυτό το θησαυρό, όπως τον χαρακτήρισε και συγκεκριμένα αναπλάσεις στις εκβολές του Πάμισου, πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο κατά μήκος του ποταμού, χώρους ναυταθλητικών δραστηριοτήτων στις εκβολές, κατασκευή πεζογέρυρας στις εκβολές, ανακατασκευή του προσήνεμου μόλου κ.ά

Ο πρώην δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, δήλωσε συγκινημένος για τις συγκεκριμένες μελέτες και τόνισε ότι ήταν ένα όραμα που είχε πριν ακόμη θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος. Είπε ότι όταν ανακοίνωσε, ως δήμαρχος, ότι θα γίνουν οι συγκεκριμένες μελέτες λοιδορήθηκε, χαρακτηρίστηκε ψεύτης και σημείωσε πως περιμένει να ακούσει αν εκείνοι που έκαναν αυτούς τους χαρακτηρισμούς ζητήσουν συγνώμη.

Πέρα απ’ αυτά όμως, ο Γιώργος Τσώνης είπε ότι από τις προμελέτες λείπουν αυτά που είχε ζητήσει και συζητήσει με τους μελετητές, δηλαδή ένα μεγάλο θέατρο άνω των 2.000 θέσεων στις εκβολές του Παμίσου, τη δημιουργία αλιευτικού τουριστικού καταφυγίου στο Κουλτούκι, τη σύνδεση του ποδηλατόδρομου του Πάμισου με τη Μπούκα.

Ο πρώην δήμαρχος κάλεσε τον δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο να απαντήσει εάν πήγε στο υπουργείο Υποδομών και ζήτησε να αφαιρεθούν από τις μελέτες τα συγκεκριμένα έργα αλλά και να πει ποιος τον συνόδευσε στο υπουργείο. Σε αυτό το σημείο μίλησε για “ξεπούλημα του Δήμου”.

Ο δήμαρχος απάντησε στον Γιώργο Τσώνη ότι η ευθύνη που λείπουν αυτά τα έργα είναι δική του, γιατί η εκπόνηση των συγκεκριμένων μελετών δεν περιλαμβάνονταν στη σχετική σύμβαση. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τόνισε ότι επισκέπτεται συνεχώς τα υπουργεία με σκοπό να επισπευστούν οι διαδικασίες για τα έργα, δεν διευκρίνισε όμως εάν έκανε επίσκεψη για τις συγκεκριμένες μελέτες συνοδευόμενος από άλλο πρόσωπο εκτός Δήμου. Επίσης ο δήμαρχος είπε ότι ο Γιώργος Τσώνης δημιουργεί θέμα ελπίζοντας ότι θα επισκιαστεί η επιτυχία της δημοτικής αρχής να εξασφαλίσει 15 εκατ. ευρώ για τον Βιολογικό του Πεταλιδίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έκρινε πάντως θετικά τις συγκεκριμένες προμελέτες, όμως ζητά να περιληφθούν σε αυτές μελέτη για το Κουλτούκι στη Μπούκα, για τον ποδηλατόδρομο μέχρι τη Μπούκα αλλά και για ρέματα της περιοχής που εκβάλλουν στον Πάμισο.

Ο Γιώργος Τσώνης πρότεινε να πραγματοποιηθεί νέα ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα, αφού πρώτα ενημερωθούν λεπτομερώς οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Τσερπές, από την πλευρά του ζήτησε να δοθούν απαντήσεις για τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν και ιδιαίτερα για τη μη ένταξη στο πακέτο των μελετών του μεγάλου θεάτρου, του Κουλτουκιού και του ποδηλατόδρομου.

Στ.Μ. kalamatajournal.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button