Οικονομία

Λιγότερα φέτος τα έσοδα του κράτους

Μειωμένα κατά 400 – 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017 αναμένεται να είναι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα έσοδα που θα εισρεύσουν φέτος στα κρατικά ταμεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, αφού από τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, για την ώρα, οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί μείον τις επιστροφές τους ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι είχαν βεβαιωθεί 3,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό των 2,8 δισ. ευρώ μπορεί να ανέλθει, στην ιδανική περίπτωση, στα 3,1 δισ. ευρώ, καθώς υπολείπονται τα στοιχεία περίπου 150.000 φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο, ακόμη κι έτσι, τα έσοδα αναμένεται ότι θα κινηθούν κάτω από τα περυσινά επίπεδα.
Ο βασικότερος λόγος είναι ότι, σύμφωνα με φοροτεχνικούς, τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών έχουν μειωθεί μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών από τα εισοδήματά τους, που μειώνει το φορολογητέο εισόδημα.
Ο δεύτερος λόγος στον οποίο αποδίδεται η συρρίκνωση των κρατικών εσόδων δεν είναι άλλος από τη διαχρονική μάστιγα της φοροδιαφυγής, που έχει ενταθεί με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών.
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, μέχρι τις 30 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 6.091.880 δηλώσεις. Από την επεξεργασία των δηλώσεων αυτών προκύπτει ότι:
Το 40,63% των φορολογουμένων θα πληρώσει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2017, ο οποίος κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 1.277 ευρώ.
Συγκεκριμένα, για 2.475.113 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,16 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ το περυσινό έτος.
Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έληξε στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου.
Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος, κατά περίπτωση.
● Το 46,72% των φορολογούμενων έχει μηδενική φορολογική δήλωση. Σε σύνολο 6.91.880 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί, οι 2.845.902 είναι μηδενικές. Σημειώνεται ότι, συγκριτικά με το περυσινό έτος, οι μηδενικές δηλώσεις έχουν αυξηθεί κατά 142.321.
● Για το 12,65% των φορολογουμένων ή 770.865 φορολογουμένους προέκυψε επιστροφή φόρου, που κατά μέσον όρο φθάνει τα 450 ευρώ.
Συνολικά, το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 3.247,21 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν (με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία της εκκαθάρισης), οι φορολογούμενοι με επιστροφή φόρου είναι λιγότεροι, κατά 204.000, σε σχέση με το 2017.
Όσοι δεν υπέβαλαν τις δηλώσεις τους εμπρόθεσμα θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος, τα οποία ξεκινούν από 100 ευρώ και φθάνουν έως και 500 ευρώ. Αναλυτικά:
● 100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους.
● 250 ευρώ για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία.
● 500 ευρώ για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δηλαδή έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 0,73%.
Απειλή οι κατασχέσεις
Ένας από τους μεγαλύτερους μπελάδες που έχουν να αντιμετωπίσουν χιλιάδες φορολογούμενοι είναι οι κατασχέσεις, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που είτε αύξησαν τα χρέη τους είτε δημιούργησαν νέα μετά τις φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους ήταν χρεωστικές. Ο λόγος είναι ότι, για τους περισσότερους από αυτούς που έχουν πρόβλημα, ο φόρος ήταν φέτος σημαντικά μεγαλύτερος, έως και διπλάσιος, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Καθώς λοιπόν τα χρέη εκτινάσσονται και οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν, οι ΔΟΥ μπαίνουν ξανά στη διαδικασία των κατασχέσεων καταθέσεων ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και να τηρηθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού. Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να συμβεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς μισθωτών και συνταξιούχων:
1. Από ποσά μισθών και συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση ποσοστού 50% για το ποσό από 1.000 ως 1.500 ευρώ και το σύνολο του ποσού πάνω από τα 1.500 ευρώ.
2. Οι ΔΟΥ μπορούν να κατάσχουν το ένα τέταρτο οποιουδήποτε ασφαλιστικού βοηθήματος άνω των 1.000 ευρώ, το ήμισυ των καταβαλλόμενων ημερομισθίων, το ήμισυ του εφάπαξ που λαμβάνουν οι δικαιούχοι, αλλά και τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΓΑ.
3. Οι οφειλέτες θα πρέπει οπωσδήποτε να δηλώσουν ακατάσχετο τον λογαριασμό στον οποίον καταβάλλονται ο μισθός, η σύνταξή τους ή τα έσοδα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Μια απλή λύση για τους φορολογούμενους είναι να προχωρήσουν σε αποπληρωμή του φόρου σε 12 δόσεις, αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή, ή με αίτηση να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης 24 δόσεων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button