Αγροτικά

Λιπάσματα: Παρέμβαση από τους ευρωβουλευτές ζητά ο ΣΠΕΛ, με αφορμή τη συζήτηση για τη Βιοποικιλότητα

Προτάσεις ευρωβουλευτών της Επιτροπής για το Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία και τα Τρόφιμα (ENVI), σύμφωνα με τις οποίες προωθούνται μέτρα για τη Στρατηγική της ΕΕ για την προστασία της Βιοποικιλότητας με ορίζοντα το 2030, συζητήθηκαν πρόσφατα στην Ευρωβουλή. Μία από αυτές είναι η αξιοποίηση φορολογικών μέτρων για τη μείωση των λιπασμάτων και ιδίως των αζωτούχων. Με αφορμή το γεγονός, ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) εξέδωσε ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα, τασσόμενος κατά των εν λόγω προτάσεων και ζητώντας από τους Έλληνες ευρωβουλευτές να παρέμβουν.

ΣΠΕΛ: «Η Κομισιόν μιλάει πρωτίστως για μείωση απωλειών και όχι για μείωση λιπασμάτων»

Η «ΥΧ» συνομίλησε με τον πρόεδρο του ΣΠΕΛ, Ιωάννη Βεβελάκη ο οποίος τόνισε ότι «η ψηφοφορία για τις εν λόγω τροποποιήσεις των προτάσεων του κειμένου ήταν προγραμματισμένη για τις 25 και 26 Απριλίου. Να διευκρινιστεί ότι μιλάμε απλώς για προτεινόμενα μέτρα και όχι για μέτρα με άμεση εφαρμογή. Δύο από τις προτάσεις προβλέπουν να μπει πρόσθετος φόρος στα λιπάσματα ώστε να μειωθεί η χρήση τους και να στραφούν οι παραγωγοί σε άλλες λύσεις.

Σχετικά με το ποσοστό της μείωσης των λιπασμάτων που προβλέπει η Πράσινη Συμφωνία, πρέπει να ειπωθεί ότι η διατύπωση κάνει λόγο για “μείωση των απωλειών των θρεπτικών στοιχείων κατά 50%, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση της χρήσης των λιπασμάτων κατά 20%”.

Σε αυτό δεν υπάρχει αντίρρηση από κανέναν, αν και μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς μπορούμε αυτό να το μετρήσουμε. Όμως, κατ’ αρχήν δεν υπάρχει αντίρρηση. Αντίρρηση υπάρχει σε προτάσεις που προβλέπουν τη λήψη οριζόντιων μέτρων, όπως είναι οι φόροι, χωρίς να υπάρχει καμία διάκριση και καμία εξειδίκευση, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις διαφορετικές ανάγκες των κρατών-μελών.

Κατά τη γνώμη μας, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα επιφέρει επιπτώσεις, τόσο στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, όσο και στο εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών. Θεωρούμε ότι υπάρχουν εργαλεία για τη μείωση των απωλειών των θρεπτικών στοιχείων, όπως η ευφυής και ψηφιακή γεωργία, τα οποία θα μπορούσαν να επιδοτηθούν. Να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να τα χρησιμοποιήσουν, αντί να μπαίνει φορολογία στα λιπάσματα, ώστε να μην τα χρησιμοποιούν. Αυτά τα έχουμε καταθέσει ως απόψεις μας και στο ΥΠΑΑΤ, στη συζήτηση για τη Νέα ΚΑΠ».

Σε ερώτηση της «ΥΧ» σχετικά με τη διάκριση που γίνεται στο εν λόγω κείμενο για τη μείωση ιδίως των αζωτούχων λιπασμάτων, ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ απαντά: «Για εμάς δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση, όλα είναι προϊόντα θρέψης και η θέση μας είναι ότι η επιβολή πρόσθετης φορολογίας θα είναι μια αρνητική εξέλιξη».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button