Αγροτικά

Λιόκλαδά: Τελικά, είναι προτιμότερο να τα καίμε ή να τα θρυμματίζουμε;

«Να καίνε άφοβα τα λιόκλαδά τους και να μην ανησυχούν για το διοξείδιο του άνθρακα» συμβουλεύει τους ελαιοπαραγωγούς μιλώντας στη εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, αντικρούοντας τα επιχειρήματα των γεωτεχνικών που υπεραμύνονται της πολιτικής των Βρυξελλών, ο γεωπόνος και διευθυντής της Γεωργικής ΕΠΑ.Σ. Νεμέας, με ειδικότητα την Αμπελουργία-Οινοτεχνία, Στέφανος Λιβέρης, που μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε στη Γεωργική Σχολή της Μεσαράς.

Θέλοντας να απαντήσει στα δημοσιεύματά μας, ο κ. Λιβέρης επικοινώνησε μαζί μας και μας είπε ότι στην πραγματικότητα, πίσω από τις επιδοτήσεις των θρυμματιστών κλαδιών, βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο η διάθεση των βιομηχανικών χωρών της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης να μας πουλήσουν την παραγωγή των μηχανημάτων τους!

«Αυτό είναι ένα “ύποπτο” θέμα. Διότι την αρχή την είχε κάνει ένας υπάλληλος του υπουργείου με ένα έγγραφο που είχε στείλει διοικητικά και ανώνυμα, που έλεγε ότι με το να καίγονται τα λιόκλαδα επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα», λέει στην εφημερίδα μας ο Στέφανος Λιβέρης και προσθέτει ότι σε σχετική ημερίδα, που είχε γίνει στο Ηράκλειο, είχε ανάμεσα στα άλλα ειπωθεί ότι «τα υπολείμματα του θρυμματισμού των λιόκλαδων δεν έχουν ακόμα “χωνευτεί”. Και αν τα ρίξουμε χύμα στο χωράφι, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα»…

Σύμφωνα με τον γεωπόνο και διευθυντή της Γεωργικής ΕΠΑ.Σ. Νεμέας, ακολούθησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση σχετικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου έγινε και ανάλογη επιστημονική ημερίδα.

«Σ’ εκείνη την ημερίδα είχα βγει και τους είχα πει κάτι που και οι δευτεροετείς και τριτοετείς φοιτητές που έχουν κάνει φυσιολογία φυτών το ξέρουν. Δηλαδή, ότι το φυτό μαζεύει το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας πάλι πίσω. Εκεί άρχισαν και τα μάσαγαν και άκουσα μέχρι και το “ευτράπελο”… “να κάνουμε μία σύγκριση τι διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνει το ξύλο και τι διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνει το μηχάνημα”»…

Ο Στέφανος Λιβέρης τότε ανταπάντησε πως «δεν είναι ποιοτικά τα ίδια. Ακόμα και μεγαλύτερη ποσότητα να βρεις από το καύσιμο των ξύλων, το φυτό την ποσότητα αυτή θα την έχει ξαναδεσμεύσει σε ένα και δύο χρόνια. Η μηχανή δε θα το ξαναδεσμεύει»… Και τότε ακολούθησε η συζήτηση για τη βελτίωση του εδάφους, όπου και κατατέθηκε αρνητική επιστημονική άποψη ως προς τα “αχώνευτα” υπολείμματα των θρυμματιστών, που αντί για καλό θα μπορούσαν να βλάψουν το έδαφος στο οποίο θα καταλήξουν.

«Όσο έχουμε φυτά και κυρίως πολυετή, που συσσωρεύουν στο ξύλο τους διοξείδιο του άνθρακα, δε θα είναι πρόβλημα ποτέ το διοξείδιο του άνθρακα. Αν τώρα θα θερμανθεί ο πλανήτης ή αν ψυχρανθεί, έχει να κάνει καθαρά με την ηλιακή δραστηριότητα και με τη θέση της Γης σε σχέση με τον Ήλιο», όπως υποστηρίζει προς της εφημερίδα μας ο Στέφανος Λιβέρης.

«Δεν είναι λοιπόν πρόβλημα για την επιβάρυνση του ισοζυγίου του διοξειδίου του άνθρακα όταν παίρνεις εσύ τα κλαδιά και τα καις. Και δεν είναι πρόβλημα, γιατί ουσιαστικά το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται θα ξαναδεσμευτεί από το φυτό, ανάλογα με το αν κάνεις βαρύ ή ελαφρύ κλάδεμα, σε ένα ή δύο χρόνια. Και γι’ αυτό πας και ξανακλαδεύεις. Αλλιώς θα κλάδευες μια κι έξω. Αντίθετα, κανένας δε συζήτησε ότι ουσιαστικά, άμα παροτρύνουμε τους αγρότες να πάρουν συσκευές θρυμματισμού, θα έχουμε επιβαρύνει το περιβάλλον με χιλιάδες άλλες μηχανές πάλι, που θα καίνε πετρέλαιο. Αυτό δεν το συζήτησε κανένας. Ξαφνικά εκεί δεν υπάρχει καμία περιβαλλοντική βλάβη», τονίζει με νόημα ο γεωπόνος Στέφανος Λιβέρης.

«Απαγορεύουν την καύση για να πουλήσουν μηχανήματα»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει την καύση των κλαδιών για να πουλήσει τα μηχανήματά της. Επομένως, είναι μία περίπτωση καραμπινάτη, που χρησιμοποιούν τους επιστήμονες για δικά τους, επιχειρηματικά συμφέροντα. Κάποια λόμπι προσπάθησαν να σπρώξουν τα μηχανήματα. Μπήκε στη μέση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έβαλε και τους επιστήμονες να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Εγώ καλώ λοιπόν τους αγρότες να συνεχίσουν να καίνε τα κλαδιά και τη στάχτη μάλιστα να τη ρίξουν στη ρίζα του δέντρου. Η στάχτη έχει διάφορα μεταλλικά στοιχεία και με τη στάχτη ενισχύεις το φυτό με κάποια μέταλλα, με κάποια ιχνοστοιχεία, στη ρίζα τους. Εναλλακτικά, αν θέλουν, θα μπορούσαν να έχουν ένα τέτοιο μηχάνημα συνεταιριστικά. Αλλά κι εκεί, δε θα τους συνιστούσα να θρυμματίζουν και να ξαναρίχνουν το θρύμμα κατευθείαν στο έδαφος, αλλά να το κάνουν πρώτα κομπόστ και μετά να το βάζουν», καταλήγει ο διευθυντής της Γεωργικής ΕΠΑ.Σ. Νεμέας Στέφανος Λιβέρης.

(Φωτογραφία Unsplash)

πηγή: neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button