Κόσμος

Λονδίνο: Ανακαλύφθηκε μια μυστική πόρτα κάτω από την Βουλή των Κοινοτήτων

Μια πόρτα του 17ου αιώνα ανακαλύφθηκε κάτω από την Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο.

Στις 26 Φεβρουαρίου ειδικότερα, το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου γνωστοποίησε πως ανακάλυψε μια μυστική είσοδο που είχε χτιστεί αποκλειστικά για την στέψη του βασιλιά Καρόλου του Β′ το 1661.

Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο ενός έργου αποκατάστασης που πραγματοποιούσε η Ομάδα Αρχιτεκτονικής και Κληρονομιάς του Κοινοβουλίου.

Η ιστορικός Λιζ Χάγιαμ Σμιθ, ανέφερε πως το γκρουπ των αρχαιολόγων που είχε αναλάβει την εκπόνηση του έργου, εντόπισε τους μεντεσέδες των δύο ξύλινων θυρών με ύψος τρεισήμισι μέτρων.

Ένα μικρό δωμάτιο βρίσκονταν ανάμεσά τους.

Το πέρασμα, όπως φαίνεται, ήταν μέρος μιας μακρύτερης οδού την οποία μάλλον χρησιμοποιούσαν άνθρωποι για να κινούνται από την Βουλή των Λόρδων στην αίθουσα που κάθονταν ο βασιλιάς και η βασίλισσα.

Το εύρημα αυτό δεν ήταν η μόνη έκπληξη. Στο εσωτερικό του δωματίου που εντοπίστηκε υπήρχε επίσης ένα «γκράφιτι» το οποίο κατάφερε να επιβιώσει παρόλο που ο γραφίτης δύσκολα αντέχει στον χρόνο.

Ένα από τα μηνύματα που πιστεύεται πως γράφτηκαν το 1851, αναφέρει: «Στο δωμάτιο αυτό διέμενε ο Τομ Πόρτερ που αγαπούσε πολύ την Ούλντ Αλέ».

Η Βουλή των Κοινοτήτων είναι μέρος του συγκροτήματος της βρετανικής κυβέρνησης στην πόλη Westminster, κατά μήκος του Τάμεση.

Αρχικά η Βουλή των Κοινοτήτων είχε πολύ μικρότερη εξουσία από ότι η Βουλή των Λόρδων, αλλά σήμερα οι νομοθετικές της αρμοδιότητες υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντίστοιχες της Βουλής των Λόρδων.

Σύμφωνα με τη Νομοθετική Πράξη 1911, η εξουσία των Λόρδων Βουλευτών να απορρίπτουν τα περισσότερα νομοσχέδια περιορίστηκε σε μία εξουσία επιβράδυνσης της διαδικασίας ψήφισης ενός νομοσχεδίου. Επιπλέον, η Κυβέρνηση είναι κατά κύριο λόγο υπόλογη στη Βουλή των Κοινοτήτων και η Πρωθυπουργός διατηρεί τη θέση της μόνον εφόσον έχει την υποστήριξή της.

Σχεδόν όλοι οι υπουργοί προέρχονται από τη Βουλή των Κοινοτήτων, και με εξαίρεση μία βραχύβια θητεία το ίδιο ισχύει και για όλους τους πρωθυπουργούς από το 1902.

«Η ανακάλυψη της μυστικής πόρτας μας χαροποίησε ιδιαίτερα δεδομένου ανοίγει τον δρόμο για νέες αποστολές», δήλωσε ο Μαρκ Κόλινς, ο ιστορικός της Βουλής των Κοινοτήτων.

(Με πληροφορίες από CNN)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button