Πελοπόννησος

Μαίναλο: Στους δρόμους του νερού και του οίνου

Το Μαίναλο, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της Αρκαδίας, και καλύπτεται κυρίως από έλατα στη βορειοδυτική πλευρά του, ενώ στα νότια κυρίως από πεύκα και κυπαρίσσια. Ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, φιλοξενεί πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ενώ επιβλητικές εικόνες δημιουργούν τα φαράγγια και τα φυσικά του περάσματα.

Σ’ ότι αφορά το Λούσιο, μήκους 25 χλμ., το όνομά του έχει αρχαία καταγωγή’ λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι διότι στις πηγές του ποταμού -οι οποίες λέγονταν Πηγές των Αθανάτων- έλουσαν κρυφά από τον πατέρα του, Κρόνοτον νεογέννητο Δία οι Νύμφες Θεισόα, Νέδα και Αγνώ.

Οι πηγές του ποταμού είναι στην περιοχή της αρχαίας κωμόπολης Θεισόας, κοντά στο σημερινό χωριό Καρκαλού, αλλά και πιο βόρεια στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Τα δύο αυτά ρεύματα συναντώνται στην περιοχή Καρκαλού, από όπου ο Λούσιος συνεχίζει την πορεία του, για να καταλήξει, ύστερα από 25 χλμ., στον Αλφειό, όπου και εκβάλλει κοντά στην Καρύταινα.

fir_forest_on_mt._mainalo_greece.jpg

Το περίφημο φαράγγι

Αναμφίβολα, ιδιαίτερης σημασίας και φυσικής ομορφιάς είναι το φαράγγι του, χαρακτηρισμένο, από το 1997, από το υπουργείο Πολιτισμού ως προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερου αρχαιολογικού αλλά και οικολογικού ενδιαφέροντος.

Το φαράγγι του Λούσιου έχει μήκος 15 χλμ. και πλάτος περίπου 2 χλμ. Από τη δυτική πλευρά του περνάει το Εθνικό μονοπάτι 32, το οποίο αποτελεί παρακλάδι του ευρωπαϊκού μονοπατιού E4 GR, που ξεκινάει από τη Βυτίνα, διασχίζει τα χωριά Ζυγοβίστι, Δημητσάνα, Παλιοχώρι, περνάει από τις μονές Φιλοσόφου και Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, προτού περάσει από την Καρύταινα και καταλήξει στο Γύθειο.

Προσφέρεται δε για πλήθος εναλλακτικών δραστηριοτήτων όπως ράφτινγκ, κανό καγιάκ, canyoning (διάσχιση), πεζοπορία κτλ. και εταιρίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή, προσφέροντας σας περιπέτεια και αδρεναλίνη στα ύψη!

Να σημειώσουμε και την έντονη παρουσία του μοναστικού βίου, στην περιοχή και στο φαράγγι του Λούσιου, ήδη από τον 10 αιώνα. Μοναστήρια όπως η Μονή Φιλοσόφου, η Μονή Αιμυαλών, η Μονή Προδρόμου, ο Αγιος Ανδρέας Γόρτυνας  έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, λειτουργώντας ως καταφύγια για τους κατατρεγμένους, ως ορμητήρια για τους αγωνιστές.

lousios.jpg

Κρασιά Ονομασίας Προέλευσης

Αλλος ένας λόγος που η Αρκαδία σας ταξιδεύει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, είναι και η οινική της παράδοση και τα κρασιά που παράγει η Μαντινεία, γνωστή από την αρχαιότητα ως «Μαντινικό πεδίο». Πρόκειται για την περίφημη ποικιλία Μοσχοφίλερο Μαντινείας, η οποία αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Μέσα από τους δρόμους του κρασιού, θα περιηγηθείτε σε επισκέψιμα οινοποιεία, αλλά και θα σταθείτε σε σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής. Τρεις διαδρομές προτείνει η Ενωση Οινοπαραγωγών της Πελοποννήσου, η οποία έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και μεταξύ άλλων, στόχο έχει την προώθηση του οινοτουρισμού (https://peloponnesewineroads.com).

Η μια διαδρομή είναι Τρίπολη – Αρχαία Μαντινεία – Αρτεμίσιο, όπου στην περιοχή Φτέρη, στην καρδιά των αμπελώνων της ομώνυμης αμπελουργικής ζώνης και σε υψόμετρο περίπου 700 μ., βρίσκεται το οινοποιείο Τρουπή, ενώ στο 15ο χλμ. της επαρχιακής οδού Τρίπολης – Αρτεμισίου είναι το Κτήμα Σπυρόπουλου.

Η δεύτερη διαδρομή και μεγαλύτερη είναι Τρίπολη – Κάψια – Λεβίδι – Βυτίνα – Δημητσάνα – Στεμνίτσα ενώ η τρίτη Τρίπολη – Τεγέα – Ρίζες – Δολιανά – Αστρος. Στις Ρίζες, 14ο χλμ. Τρίπολης – Καστρίου, θα συναντήσετε το Κτήμα Τσέλεπου.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button