Τοπικά Νέα

Μαίρη Παναγιωτακοπούλου: “Η ΜΕΤΑ-ΠΑΝΔΗΜΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ Προβληματισμοί…”

Πώς θα είναι άραγε η επόμενη μέρα;

Έχουμε πλέον εισέλθει σε μια νέα εποχή…Η καθημερινοτητα μας, όλα αυτά που βιώναμε ως δεδομένα ξαφνικά ανατράπηκαν.

Αναγκαστήκαμε να ζούμε σαν φαντάσματα σε έρημες πόλεις και χωριά, που πριν ξεσπάσει η επιδημία έσφυζαν από ζωή.

Οι κινήσεις μας περιορίστηκαν και επιπλέον χαρτογραφούνται! Σήμερα ανακοινώθηκε ότι οι Έλληνες διαπράξαμε 1.631 παραβάσεις, επειδή δεν συμμορφωθήκαμε προς τας υποδείξεις… Δε λέω, η κατάσταση είναι σοβαρή και πρέπει να πειθαρχήσουμε—να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!

Όμως, πώς θα είμαστε αύριο όταν μας επιτρέψουν να τρέξουμε ελεύθερα στους δρόμους; Όταν δρασκελίσουμε το κατώφλι του σπιτιού μας ή ανοίξουμε την επιχείρηση μας; Πώς θα έχει επηρεάσει η καραντίνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τις ατομικές μας ελευθερίες, την κοινωνική συνοχή, το αίσθημα ασφάλειας και ειδικά το επίπεδο της αποδοχής σε μελλοντικούς περιορισμούς; Ιδιαίτερα, πόσο και πώς αυτή η πρωτόγνωρη απομόνωση θα έχει επιδράσει σε άτομα ευαίσθητα, μοναχικά, που είχαν κάποιες ψυχολογικές δυσκολίες προ κορονοϊού;

Πώς θα λειτουργούμε σε σχέση με το πριν; Μήπως οι περιορισμοί που βιώνουμε σε συλλογικό επίπεδο, οδηγήσουν σταδιακά σε μια νέα εποχή απομόνωσης και εθισμού σε νέα τεχνολογικά στάνταρ και κυρώσεις;

 

Εύχομαι να αφυπνιστούμε, ώστε να διακρίνουμε πότε τα μέτρα που μας επιβάλλουν είναι αναγκαία… και πότε μπορεί να είναι ένα χαληνάρι στην εξελικτικότητα μας. Συγκεκριμένα, ας είμαστε σε εγρήγορση να μην αφήσουμε να χαθούν πανανθρώπινες αξίες και ατομικές ελευθερίες που κατακτήσαμε με πολλούς αγώνες και εκατομμύρια νεκρών.

Είναι προφανώς αβέβαιο ποιά θα είναι τα αποτελέσματα… Ωστόσο, θέλω να πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να συντονιστούμε χωρίς φόβο την επόμενη μέρα, με επίγνωση σε ότι αφορά την ατομική ευθύνη. Η επιβίωση μας έγκειται στις δυνατότητές μας να καλλιεργήσουμε την ελπίδα. Να συνεχίσουμε να κάνουμε σχέδια για τη ζωή, να προετοιμαζόμαστε για την μεταπανδημιακή εποχή.

Ίσως…όλη αυτή η περιπέτεια, μας έχει προσφέρει κάποια ανεκτίμητα δώρα που, πιθανόν τώρα, δεν μπορούμε να δούμε…

Με συνειδητότητα προχωράμε!

 

Μαίρη Παναγιωτακοπούλου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας MACP

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button