Οικονομία

«Μαύρες» εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο

Μείωσαν τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος των οικιακών καταναλωτών της Αθήνας οι κρατικές επιδοτήσεις. Αυτό προκύπτει από τον μηνιαίο δείκτη των τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) του Ιουλίου που εκπονούν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT. Η έρευνα καταγράφει τις τιμές της κιλοβατώρας ανάμεσα σε νοικοκυριά 32 ευρωπαϊκών πόλεων. Η Αθήνα βρέθηκε τον περασμένο μήνα στην 21η θέση ως προς το ύψος του ρεύματος.

Σύμφωνα με τις νέες τιμοληψίες του HEPI, η μέση τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά της Αθήνας υποχώρησε κατά 7% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 0,218 ευρώ. Μεγάλες επίσης μειώσεις κατεγράφησαν στη Βιέννη (20%), στη Μαδρίτη (12%) και στη Ρώμη (10%).

Στις πρωτεύουσες της Αυστρίας η μέση τιμή για τα νοικοκυριά ήταν στα 0,365 ευρώ ανά κιλοβατώρα, της Ισπανίας ήταν στα 0,283 ευρώ, ενώ στην Αιώνια Πόλη η τιμή ήταν στα 0,459 ευρώ με τα νοικοκυριά της να πληρώνουν την τρίτη ακριβότερη στην Ευρώπη κιλοβατώρα.

Η Αθήνα είναι στην 21η θέση ως προς το ύψος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα άλλα κράτη της Ευρώπης αποδίδεται στο υψηλό πακέτο των επιδοτήσεων που χορήγησε η κυβέρνηση. Αμέσως πιο φθηνές είναι το Λουξεμβούργο με 0,214 ευρώ, η Μπρατισλάβα με 0,190 ευρώ, η Βαρσοβία με 0,188 ευρώ, το Οσλο με 0,185 ευρώ ανά κιλοβατώρα κλπ.

Η Αθήνα βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα και από τη μέση τιμή της Ευρώπης (0,284 ευρώ/kWh) αλλά και από την αντίστοιχη των 32 πόλεων (0,271 ευρώ)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του HEPI, στις περισσότερες πόλεις καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις. Στο Βίλνιους της Λιθουανίας (44%), στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας (37%), στο Λονδίνο (25%), στη Σόφια (24%), στη Στοκχόλμη (18%), στο Ελσίνκι (17%), στη Λευκωσία (16%) κ.ο.κ.

Οι ακριβότερες πρωτεύουσες ως προς το ύψος της κιλοβατώρας ήταν τον περασμένο μήνα το Λονδίνο με 0,630 ευρώ, η Κοπεγχάγη με 0,530 ευρώ, η Ρώμη με 0,459 ευρώ, το Αμστερνταμ με 0,419 ευρώ, η Πράγα με 0,409 ευρώ κ.λπ.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο δεν είναι όμως ενθαρρυντικές.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η συνεχής πτήση της τιμής του φυσικού αερίου TTF πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα προκαλεί ανοδικές πιέσεις και στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Ηδη οι τιμές του Αυγούστου κινούνται στα επίπεδα άνω των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα και όλα δείχνουν ότι οι προμηθευτές ρεύματος αναμένεται να σηκώσουν πιο ψηλά τις προτεινόμενες προς τους πελάτες τους τιμές λιανικής.

Με τα δεδομένα αυτά, αρμόδιες πηγές αναφέρουν στα Νέα το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χρειαστεί να χορηγήσει πιο γενναίο πακέτο επιδοτήσεων. Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι βλέπουν ακόμη και το ύψος του στο 1,5 δισ. ευρώ, όταν για τον Αύγουστο ξεπέρασε το 1,1 δισ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button