ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες από τα αγριογούρουνα στο Μουζάκι

Το θέμα αυτό -δυστυχώς- επανέρχεται στο προσκήνιο κάθε χρόνο τέτοια εποχή

Στο έλεος των αγριογούρουνων που επελαύνουν σε κοπάδια, βρίσκονται παραγωγοί και καλλιεργητές στην περιοχή του Μουζακίου, οι οποίοι βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα. Μεγάλες εκτάσεις με σταφίδα έχουν υποστεί καταστροφή, με συνέπεια να «χάνεται» η φετινή παραγωγή, ενώ την καταστροφή δεν γλιτώνουν ούτε περιβόλια με ελιές, όπου τα αγριογούρουνα σκάβουν γύρω από αυτες. Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί και τα προηγούμενα χρόνια, όμως φέτος η κατάσταση έχει παραγίνει, προφανώς λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού τους. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, δεν μιλάμε για 1 ή 2 αγριογούρουνα, αλλά για κοπάδια 20-30 αγριογούρουνων!

Οι κάτοικοι ζητούν την προστασία από τις Αρχές, δεδομένου ότι οι καταστροφές είναι μεγάλες και κάνουν ακόμη χειρότερη την κατάσταση σε μια περίοδο που έτσι κι αλλιώς τα όποια έσοδά τους από τις καλλιέργειες είναι μικρά. Μοναδικός τρόπος “άμυνας” από τις επιδρομές είναι η περίφραξη των χωραφιών είτε με συρματοπλέγματα, είτε με ηλεκτροφόρα καλώδια χαμηλής τάσης, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί μεγάλες δαπάνες σε σχέση με το μικρό εισόδημα που τους αποφέρουν οι καλλιέργειες.

Σε επικοινωνία που είχε το gargalainoionline με τον πρόεδρο της Τ.Κ. Μουζακίου, Δημήτρη Λίτσα, μας είπε ότι ο πληθυσμός των αγριογούρουνων έχει αυξηθεί δραματικά με αποτέλεσμα η παρουσία τους να είναι όλο και πιο έντονη, κάνοντας μεγάλες ζημιές ειδικά σε σταφίδες και αμπέλια. “Οι παραγωγοί έχουν μπει σε μια διαδικασία να περιφράξουν τις περιουσίες τους προκειμένου να προφυλάξουν τις καλλιέργειες, σίγουρα με ένα κόστος, και πάλι όχι με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το θέμα είναι ότι δεν αποζημιώνεται η καταστροφή από αγριόχοιρους από τον ΕΛΓΑ, και όσο περνούν οι μέρες χειροτερεύει η κατάσταση. Κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα, κάτι πρέπει να γίνει”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λίτσας, ζητώντας την πλήρη απελευθέρωση στο κυνήγι αγριόχοιρων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button