Τοπικά Νέα

Μεγάλες οι ανάγκες της Μεσσηνίας σε αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις

Παρεμβάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα σε ρέματα και χείμαρρους θα συνεχίσει η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, προκειμένου να ενισχύσει την αντιπλημμυρική προστασία περιοχών, καθώς, όπως σημείωσε,  μιλώντας στο «Θ» ο αντιπεριφερειάρχης του νομού Στάθης Αναστασόπουλος, υπάρχουν αρκετά άλυτα ζητήματα.
Εξ αρχής ο κ. Αναστασόπουλος, σημείωσε ότι από το Σεπτέμβριο που ανέλαβε η νέα περιφερειακή αρχή, στη Μεσσηνία είχε να αντιμετωπίσει δύο ζητήματα. Το ένα ήταν ότι δεν υπήρχαν ενεργές εργολαβίες για αντιπλημμυρικά έργα και δεύτερον υπήρχαν προβλήματα με τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας και τους χειριστές. Διευκρίνισε παράλληλα, ότι η αρμοδιότητα των ρεμάτων στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση περιήλθε στα μέσα του 2018.
«Μετά το Σεπτέμβριο που αναλάβαμε δεν είχαμε έτοιμες εργολαβίες. Μπορεί να είχαν προηγηθεί κάποιες από την απελθούσα αρχή, αλλά τουλάχιστον ως χωρικός αντιπεριφερειάρχης και αρμόδιος γι’ αυτά τα ζητήματα, δεν είχα ούτε ενεργές εργολαβίες να δουλέψω, ούτε τα μηχανήματα ήταν σε λειτουργία και υπήρχαν μόνο δύο χειριστές. Επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τα μηχανήματα στη Μεσσηνία ήταν πάρα πολλά και μπορούσαμε και παρεμβαίνουμε σε όλο το νομό και για την αντιπλημμυρική προστασία και για άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια κ.ά.», σημείωσε.

Με τα δικά τους μηχανήματα
Όπως εξήγησε ο κ. Αναστασόπουλος από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων τους, προχώρησαν σε τροποποίηση του προϋπολογισμού, καθώς στους κωδικούς για τη συντήρηση των μηχανημάτων δεν υπήρχαν πιστώσεις. Μετέφεραν σε αυτούς χρήματα και έγιναν επισκευές ορισμένων μηχανημάτων.
«Εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχουμε και λειτουργούν μηχανήματα, όπως είναι ο προωθητήρας (μπουλντόζα), ο ερπυστριοφόρος φορτωτής και μόλις προχθές επισκευάσθηκε το GSP. Απομένει να επισκευασθεί ο λαστιχοφόρος περιστρεφόμενος εκσκαφέας, το οποίο είναι πολύ καλό εργαλείο για να εκτελεί έργα μόνη της η Περιφερειακή Ενότητα», πρόσθεσε.
Αυτή τη στιγμή έχει καθαρισθεί ο χείμαρρος στη Θουρία, από τον οποίο μετακινούνται πολλά φερτά υλικά από το βουνό και έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο παρελθόν. Μηχάνημα αυτές τις ημέρες έχει σταλεί και στο Δήμο Δυτικής Μάνης για να γίνουν κάποιοι καθαρισμοί σε ρέματα.
Επίσης, ο κ. Αναστασόπουλος ευχαρίστησε τους δημάρχους και ιδιαίτερα της Καλαμάτας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του όταν ανέλαβε καθήκοντα και προχώρησαν σε  παρεμβάσεις σε ρέματα της περιοχής τους.
Αυτές τις ημέρες ενεργοποιούνται και σύντομα θα ξεκινήσουν να εκτελούνται, δύο εργολαβίες. Η μια αφορά παρεμβάσεις στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης και η δεύτερη παρεμβάσεις στους Δήμους Τριφύλλιας και  Πύλου Νέστορος.
Άλλη μια εργολαβία ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο στο Δήμο Οιχαλίας.

Δίκτυο ΓΟΕΒ
Ειδική αναφορά ο κ. Αναστασόπουλος έκανε στον ΓΟΕΒ, σημειώνοντας ότι για την Άνω και Κάτω ζώνη, υπάρχει σε εξέλιξη εργολαβία που κάνει παρεμβάσεις αυτή την περίοδο, με έμφαση σε αρδευτικά κανάλια, τα οποία έχουν και αντιπλημμυρικό ρόλο.
«Τα κανάλια αυτά είναι δίπλα από τον ποταμό Πάμισο και έχουν ήδη καθαριστεί. Οι καθαρισμοί αυτοί βοηθάνε στην απορροή των υδάτων σε περίπτωση πλημμύρας. Επίσης ένα άλλο σημαντικό έργο που έχω δώσει εντολή στην υπηρεσία να υλοποιηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι για την  αποστραγγιστική τάφρο Μουτελάκη. Έχει ήδη ξεκινήσει ο καθαρισμός της. Θα την καθαρίσουμε σε όλο της το μήκος και θα γίνει ένας συστηματικός καθαρισμός της και με το μηχάνημα «φαγάνα». Παράλληλα συντηρήσαμε τον μηχανολογικό εξοπλισμό στο φράγμα του Άρη και στο αντλιοστάσιο του Μπουρνιά. Στόχος είναι λόγω των καλλιεργειών που υπάρχουν εκεί  να μην έχουμε πλημμύρα. Μάλιστα στην πρόσφατη κακοκαιρία που είχαμε και είχε κοπεί και το ρεύμα στο Μπουρνιά, λειτούργησε η γεννήτρια που είχε μείνει ασυντήρητη και ευτυχώς δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα.
Τέλος, για την εργολαβία του ΓΟΕΒ θέλω να σχολιάσω ότι είναι τεράστιες οι απαιτήσεις και στην Άνω και στην Κάτω ζώνη του ΓΟΕΒ Παμίσου, αλλά και σε πολλές καλλιεργούμενες περιοχές όπου γίνονται για παράδειγμα αναδασμοί. Χρειάζονται αποστραγγιστικά έργα, έργα συντήρησης της οδοποιίας και των αρδευτικών υποδομών.
Εν κατακλείδι, κάναμε κάποιες προσπάθειες, όχι όσες χρειάζονται, αλλά όσες γίνονταν. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες με τα μηχανήματα και έχουμε πάρει την έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο για να προσλάβουμε τρεις χειριστές, έστω διμηνήτες για να συνεχίσουμε όλο το χειμώνα, οπότε μπορούμε να δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Αναστασόπουλος.

Της Βίκυς Βετουλάκη στο Θάρρος 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button