Οικονομία

Μεγάλος αδελφός: Ηλεκτρονικός φάκελος για 4,5 εκατ. οφειλέτες

Αυτόματες κατασχέσεις για χρέη στην Εφορία – Πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο για το EISPRAXIS, το νέο όπλο της ΑΑΔΕ για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Το «Μεγάλο Αδελφό» για πάνω από 4,5 εκατομμύρια φορολογουμένους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ προχωρώντας στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όχι μόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους αλλά και των εισοδημάτων και της περιουσιακής τους κατάστασης.

Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ενισχύεται από τον Σεπτέμβριο με το EISPRAXIS. Πρόκειται για το νέο ηλεκτρονικό όπλο που επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για να κυνηγήσει τους οφειλέτες και να εισπράξει τα χρέη από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία.

Κάθε οφειλέτης θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο και ανάλογα με τη συμπεριφορά του το EISPRAXIS θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές.

Για κάθε οφειλή θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την πορεία αποπληρωμής της, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεων καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εισπρακτικές αρχές.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα «βλέπει» το προφίλ κάθε οφειλέτη, θα ελέγχει την οικονομική του κατάσταση αντλώντας πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ, Μητρώο Πολιτών κ.ά.) ενώ θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στην τελική ευθεία

Το EISPRAXIS μπαίνει στην τελική ευθεία και με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης στη διάθεση του νέου συστήματος θα είναι στοιχεία και πληροροφορίες από το «Μητρώο Πολιτών», το «ΕΡΓΑΝΗ» και το «ΓΕΜΗ» που αφορούν:

♦ Οικογενειακή κατάσταση, προσωπικά στοιχεία εγγυτέρων συγγενών, οικογενειακές μερίδες

♦ Αναζήτηση στοιχείων με βάση έναν συγκεκριμένο ΑΦΜ, έναν συγκεκριμένο ΑΜΚΑ, με προσωπικά στοιχεία και ημερομηνία θανάτου.

♦ Στοιχεία για κατάσταση απασχόλησης με βάση ΑΦΜ

♦ Στοιχεία εργασιακής κατάστασης του εργαζομένου για μια συγκεκριμένη ημερομηνία με βάση τον ΑΦΜ του εργαζόμενου

♦ Τρέχουσα εργασιακή κατάσταση από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που διαχειρίζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τη μέθοδο αναζήτησης βάσει ΑΦΜ του εργαζομένου.

♦ Βασικές Πληροφορίες από Μητρώο ΓΕΜΗ για στοιχεία διοικητικού συμβουλίου επιχείρησης, έλεγχος ΑΦΜ και αριθμού μητρώου ΓΕΜΗ.

♦ Ελεγχος ύπαρξης ΑΦΜ στο μητρώο ΓΕΜΗ.

♦ Στοιχεία σύστασης εταιρειών από το ΓΕΜΗ.

♦ Για κάθε οφειλή θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την πορεία αποπληρωμής της, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεων καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εισπρακτικές αρχές.

Παράλληλα το EISPRAXIS επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών ενώ ενεργοποιούνται νέες μέθοδοι και τεχνολογίες στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (δεσμεύσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων οφειλετών).

Ηλεκτρονικά μηνύματα

Με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνει το EISPRAXIS θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας, προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων κυρίως στους ασυνεπείς έχοντες και κατέχοντες, ενώ στις επιστροφές φόρων θα διενεργείται αυτόματος συμψηφισμός τους με τα χρέη.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των οφειλετών η φορολογική διοίκηση θα προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση σε πλειστηριασμούς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button