Αγροτικά

Μειωμένη 30% η ιταλική παραγωγή, λένε οι εκτιμήσεις


Οι αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν την περίοδο της ανθοφορίας τον Μάϊο, όπως και η ξηρασία του Ιουλίου, έχουν δημιουργήσει δυσμενέστατες συνθήκες για την ελαιοπαραγωγή της νέας χρονιάς.

Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις της αγροτικής οργάνωσης Cia-Agricoltori Italiani αναφέρουν μείωση κατά 30% για την 2022-23 σε σύγκριση με πέρυσι στις κύριες ελαιοπαραγωγές περιοχές της νότιας Ιταλίας, Πούλια, Καλάμπρια, Σικελία.

Το μίγμα καύσωνα με ξηρασία αναγκάζει το ελαιόδεντρο να θυσιάσει μέρος της παραγωγής του και ήδη τα σημάδια της κλιματικής κρίσης είναι ορατά με ελαιόκαρπο να έχει σταφιδιάσει. Ακόμα όμως κι αν αναπτυχθούν οι ελιές, η έλλειψη νερού έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη ελαιοπεριεκτικότητα. Αυτές οι συνθήκες κάνουν ακόμη πιο ευάλωτη στις δακοπροσβολές την ελαιοπαραγωγή το φθινόπωρο πριν τη συγκομιδή.

Η CIA ζητά ταμιευτήρες και σύγχρονες αρδευτικές υποδομές, με παράλληλη βελτίωση της διαχείρισης του εδάφους για τη μείωση των απωλειών σε νερό.

Η Ιταλία αντιστοιχεί στο 15% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, ενώ έρχεται 2η πίσω από την Ισπανία στις εξαγωγές.

Πηγή: Teatro Naturale olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button