Τοπικά Νέα

Μεσσηνία: Ανάδειξη της γέφυρας της Μαυροζούμαινας – Το παλαιότερο εν λειτουργία γεφύρι στην Ευρώπη

Απάντηση στην ερώτηση του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου σχετικά με την ανάδειξη της τοξωτής γέφυρας στη Μαυροζούμαινα Μεσσηνίας έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. 

Πρόκειται για το παλαιότερο εν λειτουργία γεφύρι στην Ευρώπη έξω από το χωριό Νεοχώρι στο δρόμο προς Μελιγαλά, καθώς χτίστηκε το 369 π.Χ. και με ανακατασκευές στο πέρασμα των αιώνων χρησιμοποιείται μέχρι τις ημέρες μας. Τμήματα του αρχαίου γεφυριού, όπως τα θεμέλιά του και το κατώτατο μέρος του είναι ορατά μέχρι και σήμερα.

Ο κ. Βελόπουλος στην ερώτησή του ανέφερε εάν προτίθεται το Υπουργείο Πολιτισμού να προβεί άμεσα στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας και ανάδειξης της τοξωτής διατηρητέας γέφυρας και εάν προτίθεται να εντάξει τις παραπάνω εργασίες αποκατάστασης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, έτσι ώστε, σε εύλογο χρόνο, να ολοκληρωθεί και αναδειχθεί η λιθόκτιστη μνημειακή γέφυρα;

Στην απάντησή της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Η γέφυρα της Μαυροζούμαινας, η οποία υπέστη εκτεταμένες επεμβάσεις ήδη από τα μεταβυζαντινά χρόνια, αλλά και έως τον 19ο αιώνα, χρησιμοποιείται έως τις ημέρες μας. Το 2015, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, βασιζόμενη στα σχέδια μελέtης για την αποκατάσταση του μνημείου, που εκπονήθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, το Δήμο Μελιγαλά και την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας – Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης με τίτλο «Κατάρτιση Σχεδίου Ανάδειξης Γέφυρας Μαυροζούμενας Δήμου Μελιγαλά» το 2010, προέβη στην εκ νέου σύνταξη της αρχιτεκτονικής περιγραφής του μνημείου, της παθολογίας και της πρότασης. Παρότι, στις 4-11-2015, ζητήθηκαν από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων συμπληρωματικά στοιχεία επί της μελέτης, προκειμένου να εξεταστεί από το ΚΑΣ, το θέμα δεν προχώρησε, λόγω της ολιγωρίας της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ. Το 2020 συντάχθηκε η αναγκαία συμπληρωματική μελέτη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το σύνολο της μελέτης υποβλήθηκε προς εξέταση στο ΚΑΣ και εγκρίθηκε υπό όρους με την υπ’ αρ. 26/07-07-2020 (θέμα 6o) Πράξη. Εν συνεχεία, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/ΤΜΒΜΜ/602822/68182/5846/1697/29-10-2020 Υ.Α. «Έγκριση της μελέτης σκοπιμότητας αποκατάστασης γέφυρας Μαυροζούμαινας, στο Νεοχώρι Ιθώμης, Δήμου Οιχαλίας, Π.Ε.Μεσσηνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου». Σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω απόφασης, απαιτείται η σύνταξη οριστικής αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης αποκατάστασης, καθώς και η σύνταξη μελέτης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, οι οποίες θα υποβληθούν ακολούθως στο ΚΑΣ για την κατά νόμο γνωμοδότηση. Για την σύνταξη της οριστικής μελέτης απαιτείται: α) η σύνταξη στατικής μελέτης για τον τρόπο και τον υπολογισμό της υποστύλωσης του μνημείου κατά την περίοδο των εργασιών, β) γεωτεχνικής μελέτης για τις συνθήκες θεμελίωσης του μνημείου, γ) υδραυλικής και υδρολογικής μελέτης, καθώς και η διενέργεια ανασκαφικών διερευνητικών τομών σχετικά με τη δαπεδόστρωση, την οριοθέτηση του καταστρώματος και τη διαμόρφωση των πρανών. Κατόπιν των ανωτέρω, η Εφορεία Μεσσηνίας μεριμνά για την ωρίμανση των μελετών, προκειμένου να προταθεί προς ένταξη στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης της γέφυρας της Μαυροζούμαινας”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button