Τοπικά Νέα

Μεσσηνία: Αρνήθηκε ότι ήταν ο «ληστής με τη βαριοπούλα» στη ληστεία της “Alpha Bank”

Κάθειρξη  8 χρόνων για την απόπειρα ληστείας στην τράπεζα

Κανένας ισχυρισμός του κατηγορούμενου ως μέλους των «ληστών με τις βαριοπούλες» που είχαν δράση σε όλη την Ελλάδα, ότι δήθεν τυχαία και λόγω… υδραυλικών εργασιών βρέθηκαν αποτυπώματά του στο διαμέρισμα της οδού Ευριπίδου, όπου το Μάιο του 2012 συνέβη το μακελειό μεταξύ αστυνομικών και ληστών που στιγμάτισε τη Μεσσηνία, δεν έγινε δεκτός χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Χθες δικάσθηκε σε δεύτερο βαθμό για την απόπειρα ληστείας στην Alpha Bank στην πλατεία 23ης Μαρτίου τον Ιούλιο του 2011, σχεδόν ένα χρόνο πριν από το μακελειό στην Ευριπίδου, που άφησε πίσω του τρεις τραυματισμένους αστυνομικούς, ένα δράστη σε αναπηρικό καροτσάκι και πολύ τρόμο στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.
Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος χθες έδωσε εξηγήσεις για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου, καθώς πρωτόδικα είχε αρνηθεί να μεταταχθεί από τις φυλακές όπου κρατείται και είχε εκπροσωπηθεί από δικηγόρο. Αρνήθηκε τη συμμετοχή του τόσο στην απόπειρα ληστείας όσο και στη συμπλοκή στην οδό Ευριπίδου.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του δεν έγιναν δεκτοί, κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε η ίδια ποινή όπως πρωτόδικα, κάθειρξη 8 ετών.

Υπάλληλοι τράπεζας
Με μαρτυρίες τους χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας τρεις υπάλληλοι της Alpha Bank στην πλατεία 23ης Μαρτίου εξιστόρησαν όσα βίωσαν στις 8 Ιουλίου του 2011, στις 2.25 το μεσημέρι.
Είχαν κλείσει τις πόρτες και έκαναν καταμέτρηση, όταν ένας δυνατός θόρυβος τους έκανε να παγώσουν. Είδαν έναν άντρα με γάντια και κράνος, με μια βαριοπούλα στα χέρια, να χτυπά με δύναμη το τζάμι ασφαλείας της εξόδου κινδύνου. Χρειάσθηκαν πολλά χτυπήματα μέχρι να σπάσει και έτσι οι υπάλληλοι πρόλαβαν να κλείσουν το κεντρικό ταμείο, να πάρουν όσα χρήματα είχαν έξω και να κλειδωθούν στο πατάρι, όπου υπάρχει άλλη πόρτα ασφαλείας.
Ο ληστής με τη βαριοπούλα μπήκε στην τράπεζα ζητώντας χρήματα και ο δεύτερος έμεινε έξω. Όμως, καθώς δε βρήκαν χρήματα και αφού είδαν ότι δεν μπορούσαν να παραβιάσουν την πόρτα στον ημιώροφο, έφυγαν άπραγοι. Πάντως, χθες κανείς από τους υπαλλήλους της τράπεζας δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τον κατηγορούμενο ως έναν από τους ληστές.
Από το σημείο διέφυγαν με μηχανή κλεμμένη από τον Άγιο Δημήτριο Αττικής, η οποία έφερε πινακίδα που ανήκε σε άλλη μηχανή ίδιας μάρκας και κυβισμού. Η μηχανή βρέθηκε εγκαταλελειμμένη λίγο πριν από το δρόμο προς Σπάρτη.

Τα αποτυπώματά του
Για τη δράση των «ληστών με τις βαριοπούλες» στην Καλαμάτα το 2011 και το 2012 κατέθεσε χθες αστυνομικός που συμμετείχε στις έρευνες και είχε κινδυνέψει στη συμπλοκή της Ευριπίδου.
Κατέθεσε ότι από τα βίντεο της τράπεζας που εξετάσθηκαν εκτιμά ότι από τη σωματοδομή ο κατηγορούμενος είναι ο ληστής που είχε το όπλο και καθόταν έξω από την τράπεζα. Μάλιστα, φωτογραφίες από τα βίντεο του επιδείχθηκαν και χθες από το δικαστήριο και επιβεβαίωσε εκ νέου.
Επίσης είπε ότι το διαμέρισμα στην οδό Ευριπίδου ήταν νοικιασμένο από το Μάιο του 2011, ένα μήνα δηλαδή πριν από την απόπειρα ληστείας στην Alpha Bank στην 23ης Μαρτίου και ένα χρόνο πριν από το μακελειό. Σε αυτό βρέθηκαν και αποτυπώματα του κατηγορουμένου.
Ο συνήγορος υπεράσπισης αμφισβήτησε το θέμα των αποτυπωμάτων, καθώς, όπως είπε, στη συγκεκριμένη δικογραφία δεν υπάρχει σχετικό εργαστηριακό αποτέλεσμα. Τότε με πρόταση της εισαγγελέως το δικαστήριο διέκοψε, προκειμένου να εξετασθούν τα έγγραφα σε όλες τις δικογραφίες που αφορούν στους «ληστές με τις βαριοπούλες».
Τελικά, όταν το δικαστήριο επανήλθε, ενημέρωσε ότι υπάρχει έγγραφο των εργαστηρίων της Αστυνομίας ότι αποτυπώματα του συγκεκριμένου κατηγορουμένου βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Ευριπίδου, μετά το μακελειό, σε πόρτα υπνοδωματίου, σε πλαίσιο μπαλκονόπορτας και στο πατάρι.

Για… υδραυλικές εργασίες
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή του στις ληστείες. Είπε πως δε συμμετείχε στην απόπειρα στην τράπεζα στην πλατεία 23ης Μαρτίου, ενώ για τα αποτυπώματα στο διαμέρισμα παρουσίασε τον εξής ισχυρισμό: Είπε πως γνώριζε από τις φυλακές ένα από τα άτομα που είχε σχέση με το διαμέρισμα και είχε έρθει μαζί του για βόλτα, καθώς θα αγόραζε πέτρα από τη Μάνη για οικοδομή που έφτιαχνε στην Αμαλιάδα. Πήγαν μαζί, όπως είπε, στο διαμέρισμα, γιατί του ζήτησε να φτιάξει το καζανάκι και το θερμοσίφωνα, καθώς είναι υδραυλικός και έτσι βρέθηκαν τα αποτυπώματά του. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν τον πίστεψε.
Σε ό,τι αφορά το μακελειό, υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι 7 Μαΐου του 2012 μηχανή μεγάλου κυβισμού, με δύο αναβάτες και κράνη, σταματά μπροστά από την τότε Εμπορική Τράπεζα στην Αριστομένους. Σπάνε την τζαμαρία, με βαριοπούλα και φεύγουν με 90.000 ευρώ από τα ταμεία. Εγκαταλείπουν τη μηχανή λίγο παρακάτω και διαφεύγουν με αυτοκίνητο.
Το αυτοκίνητο εντοπίζεται στην οδό Ακρίτα και με πολύ δυσάρεστο τρόπο διαπιστώνεται ότι έξι από τους ληστές ήταν σε διαμέρισμα που είχαν νοικιάσει στο 2ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Ευριπίδου. Ο ένας συλλαμβάνεται κάτω από το διαμέρισμα, μέσα σε αυτοκίνητο και πάνω του βρίσκεται το κλειδί του διαμερίσματος.
Σε μια επικίνδυνη επιχείρηση, που από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα, αστυνομικοί ή ανυποψίαστοι ένοικοι της πολυκατοικίας, οι ληστές γαζώνουν με καλάσνικοφ τους αστυνομικούς που πήγαν να ελέγξουν το διαμέρισμα και ανταποδίδουν τα πυρά.
Οι τρεις δράστες, πυροβολώντας αδιακρίτως τόσο εντός της πολυκατοικίας όσο και εκτός, κλέβουν αυτοκίνητο πολίτη και διαφεύγουν. Οι άλλοι τρεις συλλαμβάνονται και από εκεί αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι για τους «ληστές με τη βαριοπούλα», με συλλήψεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Της Βίκυς Βετουλάκη στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button