Τοπικά Νέα

Μεσσηνία: Δημιουργία ιδιωτικού οικισμού παραθεριστικής κατοικίας στο Αχλαδοχώρι

Ένα μεγαλόπνοο επενδυτικό σχέδιο, που είχε μείνει ανενεργό και παγωμένο για 24 ολόκληρα χρόνια, φαίνεται ότι πλέον θα πάρει «σάρκα και οστά», έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τη δημιουργία ιδιωτικού οικισμού παραθεριστικής κατοικίας στη θέση «Στεφάνι – Στενόλακκα» στο Αχλαδοχώρι του Δήμου Μεσσήνης.

Η πρώτη απόφαση για το έργο αυτό εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 1998. Τότε, με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη δημιουργία του ιδιωτικού οικισμού παραθεριστικής κατοικίας, στο Αχλαδοχώρι, με δυναμικότητα πληθυσμού 330 ατόμων, σε γήπεδο εκτάσεων 53,699 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας των Γεωργίου, Παναγιώτας, Αποστόλου και Κωνσταντίνου Πέτροβα (Village Petrova).

Έχει προχωρήσει η ρυμοτομία
Με προχθεσινή απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος έγινε ανανέωση και αναδιατύπωση της υπουργικής απόφασης του 1998 για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του ιδιωτικού οικισμού παραθεριστικής κατοικίας.Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Αχλαδοχωρίου, Γεώργιος Τσικρικάς σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, η έκταση βρίσκεται ακριβώς πάνω από το χωριό Καλαμάκι, στο δρόμο προς το Αχλαδοχώρι.

Τα δε προηγούμενα χρόνια, όπως μας είπε, ολοκληρώθηκε η ρυμοτομία στη συγκεκριμένη έκταση, με χάραξη δρόμων, κατασκευή υπονόμων κ.λπ.

«Μακάρι να γίνει το έργο αυτό. Είναι καλό για την περιοχή μας. Χρειαζόμαστε τέτοιες επενδύσεις», συμπλήρωσε.

Φορέας του έργου, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, είναι η κατασκευαστική εταιρία «Ικαροτεχνική Α.Τ.Ε.»

Στην τωρινή απόφαση αναφέρεται ότι το Μάρτιο του 2000 με Προεδρικό Διάταγμα εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη της έκτασης και ο καθορισμός των οριογραμμών του ρέματος που διασχίζει το γήπεδο.

Το 1997 εγκρίθηκε η μελέτη εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού, το 2007 εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η μελέτη του δικτύου αποχέτευσης και το 2008 από την τότε ΤΥΔΚ η μελέτη του δικτύου όμβριων και ύδρευσης.

Το 2019 η ΔΕΥΑ Μεσσήνης δήλωσε ότι έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης του παραθεριστικού οικισμού, με την προϋπόθεση ότι στην πλήρη ανάπτυξη του οικισμού θα απαιτηθεί η κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης νερού, χωρητικότητας 50 κ.μ.

Τον Ιούνιο του 2020 το Δασαρχείο Καλαμάτας γνωμοδότησε θετικά για την ανανέωση της περιβαλλοντικών όρων του έργου με την προϋπόθεση να μην πραγματοποιηθεί καμία επέμβαση στα τρία τμήματα, συνολικού εμβαδού 80,17 τ.μ. επί της συνολικής έκτασης των 53,699 στρεμμάτων που καταλαμβάνει το έργο, τα οποία φέρουν κωδικό φυτοκάλυψης ΔΑ και ΔΔ, στον αναρτημένο δασικό χάρτη.

Το Νοέμβριο του 2021 η Διεύθυνση Υδάτων Πελοποννήσου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου γνωμοδότησε θετικά για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, με όρους για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων.

Παραθεριστικές κατοικίες
Σύμφωνα με την περιγραφή του έργου στην απόφαση, πρόκειται να δημιουργηθεί ιδιωτικός οικισμός παραθεριστικής κατοικίας σε γήπεδο συνολικής έκτασης 53,699 στρεμμάτων στη θέση «Στεφάνι – Στενόλακκα», με δυναμικότητα πληθυσμού 330 ατόμων.

Επιτρεπόμενες χρήσεις σύμφωνα με την απόφαση είναι:

α) Αμιγούς κατοικίας

β) Τουρισμός – Αναψυχή

Οι οικοδομήσιμοι χώροι αποτελούν το 50% της συνολικής έκτασης του γηπέδου. Το υπόλοιπο 50% αποτελεί τους κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι εκτάσεις εντός των οριογραμμών του ρέματος που διατρέχει το ακίνητο.

Οι υπόλοιποι όροι και περιορισμοί της πολεοδομικής οργάνωσης του οικισμού, καθώς και οι όροι δόμησης αυτού, εγκρίθηκαν με Προεδρικό Διάταγμα το 2000.

Σημειώνεται ότι στο φάκελο ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων του έργου περιλαμβάνεται Μελέτη Σχεδιασμού και Εφαρμογής Συστήματος Επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων του οικισμού για άρδευση (αστική και περιαστική χρήση).

 

tharrosnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button